Kombiniranje znanja i prakse: Dualno obrazovanje kao odgovor na potrebe suvremenog društva i tržišta rada

U današnjem svijetu obrazovanje ne može stagnirati, ono mora evoluirati, prilagoditi se potrebama tržišta rada i odgovoriti na zahtjeve brzih tehnoloških promjena. Dualno obrazovanje, koje je spoj teorije i prakse, jedan je od odgovora na te izazove.


To je model obrazovanja koji kombinira učenje u ustanovi za obrazovanje s učenjem temeljenim na radu u gospodarskim subjektima. Važan aspekt dualnog obrazovanja jest povezanost s stvarnim radnim okruženjem, što studentima omogućuje bolje mogućnosti zapošljavanja.

Naglasak ove vrste obrazovanja je na visokokvalitetnoj suradnji između obrazovnog sustava i svijeta rada. Ovaj model obrazovanja pruža mladima osjećaj uspjeha i motivaciju kroz praktično iskustvo, razvijajući neovisnost i odgovornost, bitne komponente za kvalitetno gospodarstvo.

HUP - Udruga poslodavaca u obrazovanju i Veleučilište PAR prepoznali su važnost ove vrste obrazovanja te su organizirali konferenciju o perspektivama dualnog visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Cilj konferencije bio je otvoriti dijalog o dualnom obrazovanju na tercijarnoj razini i istražiti mogućnosti implementacije ovog oblika obrazovanja u hrvatskom visokom obrazovanju, istaknula je Izv. prof. dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Veleučilišta PAR i predsjednica HUP udruge poslodavaca u obrazovanju.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te stručnjaci iz akademske zajednice, poslovnog sektora i drugih relevantnih područja. Raspravljalo se o mogućnostima implementacije dualnog visokog obrazovanja u legislativni okvir te o važnosti suradnje između obrazovnog sektora i poslodavaca u cilju osiguravanja visokokvalificirane radne snage potrebne za gospodarski razvoj.

Veleučilište PAR iz Rijeke jedino visoko učilište iz Hrvatske koje sudjeluje u alijansi europskih visokih učilišta za dualno obrazovanje - EU4Dual. Ova alijansa ima za cilj osnivanje europskog sveučilišta za dualno visoko obrazovanje, koje će doprinijeti društvenoj transformaciji i rješavanju globalnih izazova, poput klimatskih promjena i digitalizacije.

Unutar europske obrazovne tradicije, dualno obrazovanje ima važnu ulogu u povezivanju obrazovnog sustava i svijeta rada. Dok je dualno obrazovanje u većini europskih zemalja fokusirano na srednje strukovno obrazovanje, u Hrvatskoj je prepoznato primarno na razini srednjeg strukovnog obrazovanja. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox