Mrsić krivo prebrojao volontere

Ministar rada Mirando Mrsić prošli se tjedan pohvalio da je prema modelu tzv. volontiranja za 1600 kuna zaposleno 2.400 mladih, no prema podacima HZZ-a taj broj je manji i iznosi 1.751.

Zapošljavanje po ovom modelu povećalo je zaposlenost u javnom sektoru, gdje ministar Mrsić trenutačno pregovora sa sindikatima o rezanju radničkih prava, a gdje 1.068 mladih određuje svoju praksu, piše tportal.

Za četiri mjeseca provođenja mjera ukupno je zaprimljeno 2.562 zahtjeva, od kojih je 1.751 već ugovoreno i osobe su zaposlene, u postupku je još 481 zahtjev, a 330 zahtjeva je odbijeno, poručili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Najveći problem je što ovaj model zapošljavanja nije polučio rezultate tamo gdje je nužno poticati zapošljavanje, odnosno u privatnom sektoru.

Najčešći problemi poslodavaca koji bi primili osobe na stručno osposobljavanje su nedostatak uvjeta za mentorstvo ili su u proteklih šest mjeseci davali poslovno uvjetovane otkaze, dok je manjem broju poslodavaca prepreka negativno financijsko poslovanje odnosno nepodmirene obaveze na ime javnih dugovanja (porezi, prirezi, doprinosi i drugo). (jk) 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox