Mrsićeva ideja za nezaposlene: Rad bez plaće na godinu do dvije

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pripremio je prijedlog novog zakona o poticanju zapošljavanja koji bi trebao ići u hitnu saborsku proceduru, a trebao bi donijeti tri velike novosti u sustavu zapošljavanja, piše Večernji list.

Prva novost je da poslodavci prve dvije godine neće morati plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje ako zaposle mlade bez radnog iskustva ili dugotrajno nezaposlene s burze. Ovom prijedlogu posebno se protive u Ministarstvu financija i sindikata jer tvrde da je to preskupo te da država već sada oprašta jednu godinu svih doprinosa osim mirovinskog za sve novozaposlene radnike bez mirovinskog staža.

Rad bez plaće

Drugi novost odnosi se na „stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa“ za sva zvanja. Svi poslodavci (država, javni sektor i privatnici) će imati pravo s mladima zaključiti ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Tijekom tog razdoblja, oni ne bi dobivali plaću, a poslodavac bi za njih plaćao mirovinski doprinos. Za mlade s visokom stručnom spremom stručno osposobljavanje može trajati jednu godinu, a za obrtnička zanimanja dvije godine.

Prijedlog zakona spominje mogućnost da država mladim ljudima za to vrijeme osigura novčanu naknadu od 1600 kuna, ali nigdje ne stoji da bi taj novac bio isplaćen svakome tko pristane na besplatni rad.

Poslodavci podržavaju rad bez plaće i obveze zaposlenja, dok u sindikatima izražvaju bojazan da će se tako legalizirati rad bez plaće.

Treća novost zakona o zapošljavanju su vaučeri za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi. Naime, zamisao je da sezonski radnici imaju posebne knjižice u koje će za svaki dan lijepiti kupone, a koje će poslodavac kupiti od države. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 11. travnja 2012.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox