Nema naknade za nezaposlene pred mirovinom

Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar predočio je novinarima odgovor iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u kojemu stoji da primjenom novih propisa, nezaposlene žene pred mirovinom u dobi iznad 55 godina ne dobivaju naknade na Zavodu za zapošljavanje.

 

Lesar je prošlog tjedna pozvao ministarstvo da ispita je li u redu da se, u prijelaznom roku, obveza rada ženama produžuje za tri mjeseca svake godine, to jest da ove godine žene mogu ići u prijevremenu mirovinu s 55 godina i tri mjeseca, a da im se za ta tri mjeseca u Zavodu za zapošljavanje ne isplaćuje naknada do stjecanja prava na mirovinu.

Kako u Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti nema više uvjeta 'do stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu', budući da je izmjenama Zakona to brisano, više ne postoji pravna osnova za donošenje novog rješenja i priznavanje prava na produženje novčane naknade do ispunjenja novih uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu - odgovorilo je ministarstvo. Na taj način, smatra Lesar, ministarstvo je jasno reklo da neće izvršiti usklađivanje Zakona o posredovanju pri zapošljavanju sa nedavnim izmjenama mirovinskog zakona.

To znači da im se dalje, dolaskom na Zavod za zapošljavanje, novčana naknada za nezaposlene ograničava i traje do 55. godine za žene i neće primati naknadu za ta tri mjeseca, odnosno do 60. godine za muškarce, rekao je Lesar. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox