Nema više "cvikanja" kartica pri dolasku na posao

Od 1. svibnja više nećete morati „cvikati" karticu pri dolasku na posao jer novi pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima to više ne navodi kao pisano u kamenu, piše vjesnik.hr. Naravno, ako poslodavac to drugačije uredi kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili sporazumom s radničkim vijećem, onda nikome ništa.

 

Ovo je u mnogočemu dobra stvar jer zaposlenici više neće morati voditi brigu o karticama, isto kao ni njihovi poslodavci, neće biti ni popratne papirologije i komplikacije s aparatima za evidenciju.

Stari pravilnik je izazvao dosta polemika, najviše zbog terenskih poslova gdje evidencija zaista uzrokuje dodatne probleme i posao, a bilo je i prigovora zbog prijetnje visokim novčanim kaznama, piše vjesnik.hr. Bunili su se i sindikati, premda je to prvotno bila njihova ideja, kako bi u slučaju spora s poslodavcem, radnik imao čvrste dokaze.

Evidencija radnika usklađena je s Europskom unijom, no naša je ipak bila nešto rigoroznija. Sada će svoje zaposlenike evidentirati samo one tvrtke kojima to stoji u ugovorima, u suprotnom ih čeka kazna od 61.000 do 100.000 kuna te još između 7.000 i 20.000 kuna za odgovornu osobu. Naravno, mogu i izmijeniti ugovor, a svi ostali podaci o radnom vremenu (broj sati dnevno, tjedno, nedjelje, blagdani...) i dalje se evidentiraju.
Nadalje, poslodavci će odsad evidenciju o radnicima čuvati tri godine, a ne više šest, evidenciju o radnom vremenu najmanje četiri, izuzev podataka o radnom vremenu radnika ako je pokrenut radni spor kad se evidencija čuva do pravomoćnog okončanja spora. (MJ)

 

Izvor: www.vjesnik.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox