Pada zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija zabilježen pad zaposlenih u odnosu na mjesec ranije. Naime, bile su zaposlene 218.932 osobe što je 1,7 posto manje nego u studenom, objavio je Državni zavod za statistiku.

 

U obrtu je krajem prošle godine bilo 195.825 zaposlenih, a u slobodnim profesijama 23.107 osoba.

Zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama pokazuje pad na mjesečnoj razini u 17 područja djelatnosti, a taj se pad kreće od 0,1 posto u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima do 4,8 posto u građevinarstvu.
Porast broja zaposlenih ostvaren je samo u obrazovanju i iznosi 0,5 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i sanaciji okoliša broj zaposlenih ostao je na razini studenoga.

Najjača je prerađivačka industrija

Najviše je zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama krajem prosinca prošle godine bilo u prerađivačkoj industriji, 35.357 osoba, što je u odnosu na studeni pad broja zaposlenih za 1,6 posto. Po broju zaposlenih slijedi trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala sa 33.735 zaposlenih što je 0,97 posto manje nego u studenom.

Više od 30 tisuća zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama bilo je u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane - 32.267, a to je 2,2 posto manje nego u studenom.

Po županijama, zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu je pala u svim županijama, a taj pad kreće se od 0,8 posto u Varaždinskoj županiji do 4,3 posto u Virovitičko-podravskoj županiji. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox