Prosječan prinos od žetve pšenice veći od prošlogodišnjeg

U ovogodišnjoj žetvi na poljima u Osječko-baranjskoj županiji ukupno je požeto 247.500 tona pšenice uz prosječan prinos od 5,5 tona po hektaru, istaknuto je na sastanku župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih Upravnih odjela.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Silva Wendling izvijestila je kako je žetva obavljena na 45.000 hektara, što je oko 7.000 hektara manje nego prošle godine, ali je prosječan prinos veći od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 4,80 tona po hektaruSuša je na pšenicu utjecala samo u vidu ranijeg sazrijevanja, ali je pšenica pretrpjela manju štetu od proljetnih kultura. Problem predstavlja nedostatak skladišnih kapaciteta, budući da licencirani silosi u toj županiji imaju kapacitet od 11.000 tona, pa su otkupljivači ostatak otkupljenih količina smjestili u silose izvan županije.

Šteta od suša 37,9 milijuna kuna

Šišljagić je izvijestio kako je, zbog šteta koje je dugotrajna suša prouzročila na dugogodišnjim nasadima i ribnjacima, odlučio proglasiti stanje elementarne nepogode za 33 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave. Odluka je donesena sukladno informacijama i zahtjevima gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a ukupna šteta od suše na dugogodišnjim nasadima i ribnjacima, prema prvim izvješćima se procjenjuje na 37,9 milijuna kuna. Šišljagić je najavio da slijedi točno utvrđivanje šteta, po metodologiji koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, a nakon nadzora Županijskog povjerenstva izvješće će biti proslijeđeno nadležnim državnim institucijama. (Hina/HT)

 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox