Prosvjedna šetnja do HRT-a, HT-a, Agrokora i Vrhovnog suda

Prosvjedna šetnja Zagrebom večeras je po 11. put krenula oko 18 sati sa Cvjetnoga trga, a po prvi se puta nije zaustavila pred domom niti jednog hrvatskog političara. Glavni zahtjev prosvjeda, uz već uobičajene da Vlada Jadranke Kosor podnese ostavku, bio je da se predstavnike prosvjednika pusti u središnji Dnevnik HTV-a, no to se nije dogodilo.

Oko tri tisuće prosvjednika, prema novinarskim procjenama, zbog toga je na više od pola sata blokiralo promet na Slavonskoj aveniji pred sjedištem Hrvatske radiotelevizije (HRT). Nakon polaska sa Cvjetnog trga prosvjednička kolona od nekoliko stotina ljudi krenula je uz uzvike "svi na ulice" "Jaco odlazi" i Lepej Ankica" prema Markovom trgu. Broj prosvjednika putem se povećavao, a policijski kordon zaustavio ih je iza Kamenitih vrata na Gornjem gradu. Kolona kojoj su se putem pridruživali novi prosvjednici potom je preko središnjeg Trga bana Jelačića krenula prema Glavnom kolodvoru, a otamo kroz pothodnik ispod Glavnog kolodvora i Ulicu Hrvatske bratske zajednice do Slavonske ulice, gdje su pred sjedništem HRT-a blokirali promet.

Uzvikujući "hoćemo istinu" i "nećemo cenzuru" prosvjednici su tražili da ih se primi u središnji televizijski dnevnik HTV-a te poručili da nisu "ničija politčka inicijativa", već da žele "bolju Hrvatsku sa sposobnim mladim ljudima". Uz uzvike "hoćemo u Dnevnik" i "podrška seljacima" prosvjednici su zazivali i ime urednika večerašnjeg Dnevnika Ivana Jabuke vičući "Jabuka ostavka". Oko 19,45 sati prosvjednici su Slavonskom ulicom krenuli do Savske gdje su prošli pored sjedišta MUP-a i ispred sjedišta HT-a i Agrokora vikali "lopov Mudrinić" i "Todoriću lopove".

Povorka je potom iz Savske skrenula na "zeleni val" gdje su pored Novinarskog doma uzvikivali "Pozdrav HND-u" i "hoćemo istinu", nakon čega je također po prvi puta zastala na Zrinjevcu. Ispred sjedišta HSLS-a prosvjednici su vikali "HSLS lopovi", a zastali su i ispred sjedišta Vrhovnog suda uzvikujući "čuvate mafiju". Kao i na prijašnjim prosvjedima kolona se oko 21,20 sati zaustavila ispred sjedišta HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, uz uzvike "nećemo odustati", "Jaco odlazi" i "Vlada pada". Prosvjedna šetnja, koju su ponovno obilježile parole "Ne trebamo lidere da bismo odlučivali - direktna demokracija", "Generalni štrajk" i "Nacionalizacija banaka" završila je oko 21,30 sati na središnjem Trgu bana Jelačića, uz najavu da će se novi prosvjed održati u četvrtak.

Bilo je i onih koji su za EU u prosvjedima

Prije početka prosvjednog hoda na Cvjetnom trgu novinarima se obratila najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej te najavila da će u znak potpore prosvjedima od subote početi štrajk glađu. Ustvrdila je da će njezin štrajk trajati sve dok Vlada ne podnese ostavku. Policijska uprava zagrebačka objavila je kako je tijekom večerašnjeg prosvjeda jedan muškarac priveden u službene prostorije zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika. Drugih postupanja policije nije bilo. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox