Rijeka: Optuženi za 12 milijuna kuna štete proračunu

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) iz Rijeke optužilo je I.P. (39) kao odgovornu osobu u više trgovačkih društava te četiri žene koje su radile kao direktorice tvrtaka u njegovu većinskome vlasništvu zbog malverzacija u poslovanju, čime su oštetili državni proračun za najmanje 12 milijuna kuna, izvijestilo je ODO.

 

I.P. i optužene direktorice M.B. (35), S.J. (32), A.G. (37) i I.Ž. (30) tereti se za kažnjiva djela zloporabe stečaja, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i pranje novca u pet tvrtaka kojima su bili vlasnici ili su njima upravljali na temelju zakona o odgovornosti pravnih osoba.
Petero optuženika, navodi ODO, od listopada 2008. do siječnja 2010. godine zaključivali su fiktivne ugovore o kupoprodaji nekretnina, robe i osnovnih sredstava među tim tvrtkama. Tereti ih se da su sklapali međusobne ugovore bez namjere plaćanja ugovorenih kupoprodajnih cijena i da su namjerno blokirali tvrtke - fiktivne kupce radi ostvarivanja prava na pretporez tvrtkama - fiktivnim kupcima iz državnog proračuna. Ujedno ih se tereti da su takvim nezakonitim poslovanjem umanjivali imovinu društva te počinili kažnjivo djelo zloporabe stečaja.

Upleten bivši vaterpolist Petrić

Tako dobivenim novcem raspolagali su u sumnjivim transakcijama putem uplata u inozemstvo bez podloga i opravdanja te su tako prikrili pravi izvor novca, za koji su znali da je stečen kažnjivim djelima, navodi ODO.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem vaterpolistu Igoru Petriću, a jedna od optuženih je njegova sestra. On je uhićen u listopadu prošle godine kad se vratio u Rijeku nakon polugodišnjeg bijega u inozemstvu, a za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox