Ruski "fejsbukovci" došetali u zatvor

Ruske vlasti uhitile su u Moskvi i Sankt Peterburgu više o 150 protuvladinih prosvjednika, među kojima je i oporbeni čelnik Boris Nemcov, glasni kritičar premijera Vladimira Putina.

Aktivisti za ljudska prava i oporbeni čelnici održavaju redovite prosvjede zadnjeg dana svakog mjeseca koji ima 31 dan, čime žele upozoriti na članak 31. ruskog ustava u kojemu se jamči pravo na slobodno okupljanje. Pripadnici ruske policije blokirali su Trijumfalni trg u Moskvi na kojemu se tradicionalno održavaju protuvladini prosvjedi, te uhitili mnoge ljude koji su pokušavali prosvjedovati. Šef moskovske policije Viktor Birjukov potvrdio je da su uhićene 54 osobe. Među uhićenima je i desetak osoba koje obrazovale krug i izvikivale: "Rusija bez Putina!", prenosi Reuters pozivajući se na očevice. U Sankt Peterburgu je policijski helikopter nisko nadlijetao Nevski prospekt, glavnu gradsku aveniju na kojoj su se okupili prosvjednici. Policija je priopćila da je uhićeno više od stotinu osoba zbog uznemiravanja javnosti i ometanja prometa.

Nemcov, koji je uhićen u Sankt Peterburgu, rekao je da - prosvjednici ne krše ni jedan propis, već samo žele očistiti zemlju od lopova. "Poslali su helikopter kako bi nas uštkali, ali neće uspjeti", rekao je Nemcov. SAD je priopćio da je zabrinut zbog izvješća o uhićenjima. Sjedinjene Države ponavljaju da je važno prihvatiti i zaštititi univerzalne vrijednosti, među kojima su i sloboda izražavanja i okupljanja - rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox