Serge Brammertz: Nema novih uvjeta za Srbiju, ali želim znati tko je pomagao Mladiću

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za beogradske Večernje novosti, uoči dolaska u dvodnevni posjet Beogradu, kako za Srbiju ''nema novih uvjeta'' te da je pitanje pomagača u skrivanju haaškog optuženika Ratka Mladića samo jedna u nizu tema koje se razmatraju u okviru uobičajene suradnje Srbije s Haaškim sudom.

U rujnu sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje bjegunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoje izvješće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje treba biti poslano oko 15. studenog, kaže Brammertz u razgovoru za taj dnevni list.

Dodaje kako tek treba napisati svoje izvješće i obaviti razgovore u Beogradu te ističe kako je osnovni uvjet bio uhićenje bjegunaca i da je taj uvjet sada ispunjen.

Sada želim saznati kako su uspjeli toliko dugo izbjegavati pravdi. To, međutim, nisu neki novi uvjeti. Ovo pitanje uopće ne vidim u tom kontekstu. Uvjetovanje je dio koji se odnosi na Europsku uniju (EU) i njima eventualno treba postaviti to pitanje, objašnjava haaški tužitelj.

Upitan što će tražiti od vlasti u Beogradu kada je u pitanju mreža ljudi koji su pomagali haaškim bjeguncima, Brammertz kaže kako je poglavlje s uhićenjem bjegunaca zatvoreno te podsjeća kako su nakon toga tražene informacije u vezi s mrežom potpore uhićenim haaškim bjeguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

O tome će svakako biti razgovora s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem, s kojim suradnja funkcionira veoma dobro, dodaje Brammertz, izražavajući nadu da će se tako i nastaviti.

Za haaško tužiteljstvo to pitanje je, kako objašnjava, samo jedan element među ostalima. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox