Spriječena nestašica kredita u eurozoni

Eurozona je u siječnju izbjegla nestašicu kredita, no tamošnje su banke jeftino pribavljene trogodišnje zajmove kod Europske središnje banke u nedovoljnoj mjeri usmjerile za kreditiranje kompanija kojima kronično nedostaje novca za ulaganja, pokazali su ECB-ovi podaci.

Mjesečni podaci ECB-a prvi su uvid u učinke prosinačke aukcije ukupno 489 milijardi eura jeftinih zajmova bankama s rokom vraćanja do tri godine. Komentirajući brojke čelnik ECB-a Mario Draghi kazao je da je zahvaljujući tom bančinom potezu izbjegnuta izrazitija nestašica kredita. Novu aukciju ECB će održati 29. veljače. Po podacima ECB-a, u siječnju su se tako kreditni plasmani prema kompanijama stabilizirali, smanjivši se za svega milijardu eura nakon što su u prosincu smanjeni za čak 35 milijardi eura, što je bio njihov dosad najveći zabilježeni pad.

Plasmani prema kućanstvima uvećani su, a najnoviji podaci govore i da je dio sredstava usmjeren i u kupovinu državnih obveznica zemalja u perifernim članicama eurozone. Dosad su banke sredstva s prosinačke aukcije uglavnom iskoristile kako bi popunile rupe u svojim bilancama ali i za kupovinu državnih obveznica, čime su pomogli sniziti troškove zaduživanja prezaduženim članicama eurozone, Španjolskoj i Italiji.

Najnoviji podaci ECB-a pokazali su da su španjolske i talijanske banke povećale svoje neto kupovine državnih obveznica u siječnju, i to u rekordnom iznosu. Španjolske banke povećale su svoje portfelje državnih obveznica zemalja eurozone za rekordnu 23,1 milijardu eura, podigavši time njihovu ukupnu vrijednost na 229,6 milijardi eura. U Italiji su banke u siječnju vrijednost svojih portfelja državnih obveznica uvećale za također rekordan mjesečni iznos od 20,6 milijardi eura, na ukupno 280 milijardi eura. Portugalske i grčke banke su pak blago smanjile svoje portfelje državnih obveznica, dok su ih također povećale i banke iz Irske, Francuske i Njemačke, objavio je u mjesečnim podacima ECB. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox