Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: (De)stimulacija radnika i zabrana prijeboja

Zbog pomanjkanja sredstava umjesto stimulacije primijenili bismo sustav destimulacije plaća ukoliko u pojedinom mjesecu dođe do pada kvalitete ili brzine rada. Možemo li odlučiti primjenjivati destimulaciju odnosno mogu li destimulirani radnici tražiti punu plaću bez obzira na ovakvu našu odluku?


Pitanje je postavio čitatelj M.D. iz Zagreba, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever
Odgovor: Umanjenje plaće u pojedinom mjesecu iz razloga slabijeg rada radnika, odnosno tzv. destimulacija mora se promatrati kroz prizmu članaka 96. i 97. Zakona o radu (Narodne novine br. 93/14.) koji se odnose na zabranu prijeboja i zabranu neovlaštene ustege na plaći radnika od strane poslodavca. Također, svaki obračun plaće mora imati svoje nužne elemente…(PS/SŠ)

 

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj 2016.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox