Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Od poduzetnika do managera

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik, te putem telefona renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Započeo sam vlastiti posao koji podrazumijeva sve više zadataka. Nisam manager po struci pa se bojim da bih mogao učiniti neke greške u koracima koje bi mogle unazaditi moj poduzetnički poduhvat. Na koje okolnosti bih kao manager posebno trebao obratiti pozornost?

Pitanje je postavio čitatelj iz Osijeka, a odgovor daje savjetnica Poslovnog savjetnika, Nataša Rupčić.
Odgovor: Kako se poduzetnički poduhvat razvija, vi se sve više transformirate od poduzetnika (često tehničke struke) u managera ili preciznije poduzetničkog managera. Iako je poduzetništvo i dalje potreban način vašeg ponašanja, važno je savladati i managerske vještine. Iako se one usavršavaju s vremenom, moguće je ukazati na neka područja koja su od posebne važnosti. Prije svega je potrebno definirati misiju vašeg djelovanja. Prije pokretanja posla rukovodili ste se vašom vizijom, no sada je viziju potrebno konkretizirati, odnosno definirati misiju. Misija predstavlja temeljnu svrhu, odnosno razlog postojanja vašeg poduzeća. Dobro definirana misija poslužit će kao pokretačka snaga. No, i sam proces definiranja misije je izuzetno moćan razvojni alat. Tako biste trebali identificirati ključne dionike, posebice kupce te utvrditi koji će konkretno biti vaš doprinos i kome. Iako ovaj aspekt misije također može biti skup vaših želja, taj ćete problem prevladati tako da jasno i precizno definirate vlastite snage (znanje i ostale resurse) kojima ćete stvarati određenu vrijednost za određenu kategoriju kupaca.
Postojanje konkurencije ne bi vas trebalo obeshrabriti. U tom slučaju potrebno je utvrditi kako se možete razlikovati od ponude drugih te kako to možete priopćiti potencijalnim kupcima. Pritom vam može pomoći identifikacija prilika iz okruženja. No, isto tako sagledajte i sve relevantne prijetnje iz okruženja, ali i vlastite osobne slabosti, kao i slabosti vašeg poduzeća. To može biti početna financijska nestabilnost. No, ne zaboravite da temeljna snaga, ali i slabost poduzeća mogu biti ljudi koji rade za vas...(PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju listopad  2015.  Poslovnog savjetnika. Više na linku.... 

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox