Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Osobno uvjetovani otkaz i mogućnost promjene radnog mjesta

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Radniku smo redovno otkazali ugovor o radu zbog osobno uvjetovanih razloga jer zbog trajnih zdravstvenih problema nije više u mogućnosti obavljati dosadašnji posao, a nije moguće punuditi mu neki drugi posao unutar tvrtke (razlog popunjenost radnih mjesta i posebni, teži uvjeti rada u našoj djelatnosti). Može li radnik ipak osporiti uspješno našu Odluku o otkazu pred sudom, obzirm da mu nismo punudili drugi posao. Pitanje je postavio čitatelj Poslovnog savjetnika iz Splita a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever, diplomirani pravnik.

Odgovor: Prema odredbi članka 107., stavka 2. Zakona o radu, poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika na nekim drugim poslovima, odnosno ako nije opravdano očekivati od poslodavca da u konkretnoj situaciji obrazuje i osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima. U konkretnom slučaju poslodavac je pravilno u Odluci o otkazu naveo da ne postoji mogućnost zaposlenja radnika, odnsno ponude radniku da sklopi ugovor o radu na nekim drugim poslovima jer su sva radna mjesta popunjena prema sistematizaciji, a za gotovo sva radna mjesta, s obzirom na djelatnost poslodavca traži se posebna zdravstvena sposobnost.

Smatramo da u konkretnoj situaciji poslodavac vrlo vjerojatno...

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox