Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Otpremnina kao naknada štete kod nedopuštenog otkaza

Odluka o otkazu je u sudskom postupku protiv poslodavca proglašena nedopuštenom. Može li radnik osnovano postaviti zahtjev za naknadu štete u obliku iznosa u visini otpremnine?


Pitanje je postavio čitatelj R.K. iz Osijeka, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever 
Odgovor: Prije svega treba naglasiti da iz konkretnog slučaja proizlazi kako radniku ne pripada pravo na otpremninu iz razloga jer mu radni odnos nije prestao odnosno nije mu otkazan ugovor o radu, a sve s obzirom da mu je pravomoćnom sudskom odlukom otkaz utvrđen nedopuštenim. Nadalje, pravo na otpremninu kako je taj institut regulirao članak 119. nekadašnjeg Zakona o radu, odnosno kako to sada propisuje aktualni članak 126. Zakona o radu (Narodne novine br. 93/14.), ne može pripadati radniku s osnova odgovornosti za naknadu štete. Tome je tako stoga što donošenje nezakonite i nedopuštene odluke o otkazu ugovora o radu nema za posljedicu odštetnu…(PS/SŠ)

 

Cjelokupni odgovor potražite u broju lipanj 2017.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox