Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Plaća i motivacija

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Vodim firmu od pedesetak ljudi. Smatram da su ljudi plaćeni fer obzirom na hrvatske uvjete, ali se mnogi učestalo žale iako ne odlaze konkurenciji. Na okupljanjima djelatnika spominju se konkurentske firme i njihove prednosti, ali nitko ne spominje naše prednosti i to sve ispada kao ružno i neiskreno prepucavanje. Jedan djelatnik mi je nedavno odbio rad na novom projektu jer je on pretežak za plaću koju dobiva i nije dovoljno motiviran. Novija istraživanja koja čitam otkrivaju da plaća nije motivacija, ali izgleda da ipak je. Kako mogu ustanoviti što je stvarno istina i kako najbolje motivirati ljude?  Pitanje je postavio čitatelj Poslovnog savjetnika N.Z. iz Đurđevca, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Davorin Belamarić. 

ODGOVOR: Počnimo od "novijih" istraživnja koja svako malo "otkriju" da plaća nije motivacija. Živimo u vrijeme koje voli senzacije, a teorije se recikliraju poput mode, ponekad zapakirane u novu dramatičnu ambalažu kako bi izgledale atraktivnije. Istraživanja koja su priče oko plaće i motivacije prvi put postavila na svoje mjesto stara su više od 50 godina i proveo ih je američki psiholog Frederick Herzberg. Svakom manageru koji vodi ljude savjetujem da se upozna s njegovom dvofaktoskom teorijom motivacije.

Cjelokupni odgovor potražite u broju lipanj 2014. Poslovnog savjetnika. Više na linku....

 http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

PS/Z.R.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

               

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox