Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Zabrana utakmice s poslodavcem

Može li se poslodavac u odnosu na radnika uvijek pozvati na uglavak iz ugovora o radu u kojem je navedena zabrana utakmice s poslodavcem odnosno naknada štete u slučaju radnikovog prelaska kod konkurentskog poslodavca iste ili slične djelatnosti? Pitanje je postavio pretplatnik iz Rijeke, a odgovor na njega dat će savjetnik Poslovnog savjetnika Daniel Sever.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: U pojedinim gospodarskim djelatnostima postoji vjerojatnost da će radnik nakon sporazumnog ili kakvog drugog raskida radnog odnosa prijeći kod novog, konkurentskog poslodavca. Sa radnikom je obično tada već ugovorena zabrana prijelaza u konkurentsku tvrtku. Međutim, važno je razlučiti na koji zapravo način i u kojem opsegu se može od radnika potraživati eventualna naknada štete u slučaju kršenja navedene ugovorne odredbe. Sukladno članku 94. Zakona o radu poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu u praksi je to razdoblje od obično 3-5 godina), radnik ne smije...(LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox