Švicarska nudi Libiji pomoć u prijelazu u demokraciju

Švicarska može Libiji pomoći u prijelazu u demokraciju razoružavanjem stanovnika i razminiranjem, rekla je u nedjelju švicarska ministrica vanjskih poslova za švicarske novine.

 

U intervjuu za list Sonntag Micheline Calmy-Rey objasnila je koja su tri moguća načina da Švicarska pomogne u obnovi Libije nakon osmosmjesečnoga građanskog rata.

Mogu zamisliti da se Švicarska angažira na tri konkretna područja u tranzicijskoj fazi: u razoružavanju stanovništva, u reformi oružanih snaga i u razminiranju - rekla je. Naši sigurnosni centri u Ženevi imaju potrebno znanje. Švicarska je spremna uključiti se i u neku misiju Ujedinjenih naroda - dodala je.

Odnosi između Švicarske i Libije pogoršali su se 2008. kad je ženevska policija uhitila Gadafijeva sina Hanibala zbog zlostavljanja dviju kućnih pomoćnica. Optužba je poslije odbačena, a u tajnosti je postignuta nagodba sa žrtvama. Libija je tada povukla više od pet milijarda dolara iz švicarskih banaka, zaustavila izvoz nafte u tu zemlju i pritvorila dvojicu švicarskih poslovnih ljudi koji su ondje radili više od godinu dana. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox