Tirana - zapovjedno mjesto Međunarodne simulacijske vježbe SEESIM 10

Pokazni dio Međunarodne simulacijske vježbe SEESIM 10 održan je u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) u zagrebačkoj vojarni Petar Zrinski, priopćeno je iz MORH-a.

Riječ je o računalno podržanoj vježbi koja se provodi svake dvije godine od 2000., i u kojoj sudjeluju zemlje članice Inicijative ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM).

Cilj je vježbe izraditi, standardizirati i uvježbati nacionalne i regionalne procese odgovora na nesreće i katastrofe, promicati regionalnu sigurnost, stabilnost, mir, transparentnost i izgradnju međusobnog povjerenja, te razvijati nacionalne simulacijske sposobnosti i nacionalne civilno-vojne kapacitete. Potporu vježbi SEESIM 10 pružaju SAD i Švedska, kaže se u priopćenju.

Uz sudionike vježbe i državnog tajnika Pjera Šimunovića, tzv. Danu uvaženih gostiju nazočili su i zapovjednik ZOD-a brigadni general Ivan Jurić i drugi visoki dužnosnici MORH-a, OSRH, i ostalih državnih ministarstava i tijela, te predstavnici vojno-diplomatskog zbora, kaže se u priopćenju.

Sve zemlje sudionice od 17. do 26. listopada, tijekom trajanja vježbe, povezane su raznim komunikacijskim sredstvima, a glavno zapovjedno mjesto ove je godine u Tirani. Izdvojena zapovjedna mjesta, u kojima svaka država ima formirane krizne operativne stožere, nalaze se u glavnim gradovima zemalja sudionica, Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine. Zadaća je svakog stožera sastavljenog od pripadnika državnih tijela odgovornih za reagiranje na krizne situacije, pojedinačno ili zajedno sa drugim stožerima, odgovarati na razne simulirane incidente, izazvane prirodnim katastrofama ili ljudskim djelovanjem.

U Hrvatskoj se stožer sastojao od pripadnika MORH-a i OSRH, MUP-a, DUZS-a, te drugih organizacija. Simulirani incidenti bili su teroristički napad na kemijsku tvornicu u Kutini te izlijevanje štetnih tvari u rijeku Neretvu.

Vježbu su kratkim prezentacijama i obilaskom radnih stanica predstavili direktor hrvatskog dijela vježbe pukovnik Tomica Sabolić i site manager pukovnik Radovan Palmović. Za provedbu vježbe bila je zadužena Služba za obrambenu politiku i planiranje MORH-a, a tehničku potporu pružilo je Simulacijsko središte ZOD-a.

U pozdravnom govoru državni tajnik Šimunović naglasio je da je Hrvatska aktivna članica SEDM-a čiju je vrijednost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe jasno prepoznala. Vježbu SEESIM državni je tajnik okarakterizirao kao iznimno korisnu i na lokalnoj i na regionalnoj razini, kaže se u MORH-ovu priopćenju.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox