Trećina građana ne zna za završetak pregovora s EU

Čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije, a gotovo 43 posto njih je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora, rezultati su ispitivanja javnog mnijenja koje je predstavio Transparency International Hrvatska.

Ispitivanje je provela agencija Promocija Plus početkom rujna kako bi se provjerila informiranost građana o Zakonu o pravu na pristup informacijama te o procesu pristupanja EU, trenutno najznačajnijem političkom procesu u Hrvatskoj.

Svakako je porazno da svega 67,3 posto građana zna da su završili najznačajniji pregovori u novijoj hrvatskoj povijesti i ta činjenica pokazuje da su tijela javne vlasti mogla uložiti daleko više u pružanju bar elementarnih podataka o procesu pregovora, istaknuo je predsjednik TIH-a Nikola Kristić.

Javna vlast ne informira dovoljno građane

Član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović najporaznijim drži podatak o probnom pitanju o specifičnoj točki pregovora - moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta. Premda je ona često bila apostrofirana kao jedna od ključnih u pregovorima više od tri četvrtine građana uopće ne zna da je postignut moratorij, a svega 0,8 zna što je točno dogovoreno u pregovorima (sedmogodišnji moratorij s mogućnošću produljenja za još dvije godine).

Sve to pokazuje da tijela javne vlasti u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno otvorena i ne pružaju dovoljno informacija građanima, premda je Zakon o pravu na pristup informacijama usvojen još 2003. godine. Prema istraživanju općenito je za taj zakon čulo tek 44 posto građana.

Stoga će hrvatski Transparency International od 15. rujna do 15. listopada po peti put provesti akciju "Imamo pravo znati!" u okviru koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama. (Hina/jh)

 

 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox