Utjehe nema u vodi, pa se na posao dolazi "pod gasom"

Zaposlenicima Ministarstva uprave očito je na poslu jako teško, jer dobar dio njih na radno mjesto dolazi - pijano. Upravo je zbog toga ministar uprave Davorin Mlakar raspisao natječaj u kojem traži utvrđivanje alkoholiziranosti djelatnika ministarstva, jer im se ništa ne može dok se ne ustanovi pijanstvo, piše dalje.com.

 

Dakle, došli smo do toga da Ministarstvo uprave mora angažirati zaštitare za provedbu alkotestova.

 

Prema Zakonu o zaštiti na radu, na radnom mjestu nitko ne bi smio imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, kao ni za upravljačem, a zabranjeno je i unošenje alkohola u radne prostorije.

 

Prim. dr. Srđan Marušić s Klinike za liječenje alkoholizma KB "Sestre milosrdnice", navodi alkoholizam kao prvorazredni zdravstveni problem u Hrvatskoj, a ovom se podatku pridružuje i sindikalni lider Krešimir Sever koji navodi da je do 25 posto populacije u Hrvatskoj kronični alkoholičari, a idućih 25 posto na granici su i prekomjerno konzumiraju alkoholna pića.

 

Sankcije:

- izvanredni otkazi zbog povrede radne dužnosti (iako Zakon o radu izrijekom ne spominje alkohol, pa takvi slučajevi često dospijevaju na sud)
- udaljavanje s radnog mjesta, milom ili uz pomoć redarstvene službe.

 

Alkotestiranjem se ulazi u osobne slobode, ali sloboda mora imati i granice, pijanstvo može ugroziti proizvodnju, može utjecati na poslovanje i kontakte s klijentima, pa je razumljivo što poslodavci to žele riješiti ili barem nadzirati – upozorava Sever. (MJ)

 

Izvor: www.dalje.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox