Vraća se Ivo!

Zemaljski sud u Salzburgu u ponedjeljak je odobrio izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, javili su austrijski elektronički mediji.

 

Predsjednik suda Hans Rathgeb potvrdio je tu odluku, javila je APA. Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan najavio je odmah žalbu na odluku suda jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. O žalbi odlučuje Viši zemaljski sud u Linzu, a do odluke te sudske instance trećeg stupnja bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u Salzburgu, u kojem se nalazi od 10. prosinca prošle godine.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Osim toga se, kako su prenijeli austrijski mediji na temelju dokumenata dostavljenih iz Hrvatske nadležnim tijelima u Austriji, istražuje i namjera Sanadera i Roberta Ježića, vlasnika Diokija, da JANAF-u prodaju zemljište za izgradnju rezervoara nafte po cijeni većoj za oko 10 milijuna eura od realne tržišne vrijednosti.

Uz to se u Austriji vodi istraga zbog sumnje na pranje novca. Ta je istraga još u tijeku, potvrdio je u ponedjeljak Martin Ulrich, glasnogovornik posebnog austrijskog Državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox