Zbogom Pahoru: Slovenci bi prijevremene izbore

Skoro polovica Slovenaca smatra da bi krizu vlade premijera Boruta Pahora bilo najbolje presjeći prijevremenim izborima, pokazala je anketa koju je objavilo ljubljansko "Delo".

 

Za održavanje izbora godinu dana prije isteka četvorogodišnjeg mandata sadašnjeg parlamenta izjasnilo se 48 posto od 400 ispitanika u anketi provedenoj krajem prošlog tjedna. Nasuprot tome, 30 posto ispitanika smatra da bi državu do redovitih izbora trebala voditi nova koalicija stranaka okupljena oko vladajućih socijaldemokrata, koja bi zamijenila koaliciju sa strankom umirovljenika DESUS i liberalnom strankom Zares, koje su vladu napustile, ostavivši je kao manjinsku vladu sa samo 33 glasa u parlamentu u kojemu sjedi 90 zastupnika. U mogućnost funkcioniranje vlade koju podržava samo trećina zastupnika u parlamentu vjeruje samo 11,5 posto ispitanika.

Prognoze?

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar, inače član stranke Zares, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka da do daljnjega ostaje na svom položaju kako bi se izbjegla parlamentarna, a možda i politička kriza, no nije želio prognozirati kako će se "kriza vlade" raspletati idućih tjedana.

Na pitanje može li Pahor s manjinskom vladom izdržati do sljedećih redovnih izbora, Gantar je rekao da je to moguće, ali da bi prijevremeni izbori bili bolje rješenje od stanja u kojemu vladi ne bi uspijevalo ništa značajnije riješiti nego bi se bavila samo kadrovskim i drugim perifernim pitanjima, a ne važnim odlukama i zakonima jer za njih ne bi mogla dobiti većinu u parlamentu.

Slab sam prognozer, ali sada je otvoreno više opcija. Moguće je da manjinska vlada izdrži do kraja mandata, mogući su prijevremeni izbori na jesen, moguća je tehnička vlada, a na kraju krajeva moguća je i opcija zamjene mandatara - rekao je Gantar u razgovoru. Stranka Zares, kako je dodao, odlučno drži da bi Pahor u parlamentu za svoju manjinsku vladu trebao tražiti povjerenje prilikom glasovanja o novim ministrima, a ne kod izglasavanja proračunskog rebalansa, kako je najavio. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox