Andreja Rambrot Malenica: Kako biti produktivniji na poslu

Prema World Happiness Reportu, na sreću nacija u velikoj mjeri utječu sati provedeni na poslu. Mjerilo sreće i osobnog zadovoljstva, što bismo zaključili “na prvu”, nije osmijeh kojeg nosimo na licu, već je to prema stručnjacima za sreću generalni osjećaj koji imamo u sebi tijekom svog života.


Zanimljivo je da se na prvih pet mjesta ove ljestvice nalaze skandinavske zemlje, koje u posljednjih 10-ak godina skraćuju radno vrijeme svojih zaposlenika na četiri dana ili barem na sedam, umjesto osam sati dnevno, naravno za one koji i dalje rade pet dana u tjednu. Tako se na primjer u Danskoj radi do 16 sati, bez prekovremenih, jer Dancima je izrazito važan i njihov privatni život pa kući odlaze ranije kako bi ostatak dana proveli s obitelji. No činjenica koja se ne komentira često je ta da Danci, kako bi otišli “na vrijeme” s posla, ne koriste dugačke dnevne pauze niti “troše” svoje radno vrijeme na ćakulanja s poslovnim kolegama. Suprotno tome, kada dođu na posao rade dokle svoj posao ne odrade. Odnosno, rekli bismo da su na poslu produktivniji od nas Hrvata.

Vođeni dobrim primjerom iz prakse, u nastavku popisujemo nekoliko savjeta za veću produktivnost na poslu kako bismo svi zajedno provodili više vremena s obitelji, a manje vremena trošili na nepotrebne zadatke na poslu.

Prvi savjet

Na kraju radnog dana planirajte svoj idući radni dan. Time ćete izbaciti sve svoje misli iz glave i kući ćete otići bez briga o tome koliko posla sutra trebate obaviti jer jednostavno znate unaprijed kako izgleda vaš raspored. Na dane kada imate puno posla, jednostavno u ured dođite pola sata ranije i obavite taj zadatak dokle još ne zvone telefoni i ne stižu mailovi.

Drugi savjet

Odredite svoje prioritete. Točnije, odredite jedan ili dva prioritetna zadatka koja taj dan morate riješiti i njih se “uhvatite” prve, odmah po dolasku na posao. Zahvaljujući ovoj navici, sve svoje važne zadatke obavit ćete na vrijeme, a ako neki od manjih zadataka ostane neobavljen, posljedice će biti nikakve ili vrlo male.

Treći savjet

Koristite ABCDE metodu Briana Tracyja po kojoj zadacima dajete prioritet. Slovom “A” označite najvažnije zadatke koje ćete rješavati odmah po dolasku na posao. Slovom “B” označite zadatke koje biste također trebali riješiti taj dan, ali se neće nešto strašno dogoditi ako ih ipak ne riješite. “C” slovom označite zadatke koje bi bilo lijepo riješiti taj dan, “D” sve one zadatke koje možete delegirati, a slovom “E” zadatke za koje ste zaključili da ih nema smisla sprovesti u djelo pa ćete ih jednostavno - eliminirati.

Četvrti savjet

Iako danas živimo u svijetu kada bismo trebali biti dostupni na mobitel non-stop, stručnjaci nas savjetuju da to ipak ne učinimo jer nam stalna dostupnost narušava produktivnost. Upravo uspješni ljudi često se hvale kako pozive i mailove obavljaju dva do tri puta u danu, u vrijeme koje su isplanirali za taj zadatak. Na primjer, ujutro po dolasku na posao odgovorite na mailove te na mailove i propuštene pozive odgovorite nakon povratka s gableca.

Peti savjet

Stalnom dostupnošću na mobitelu i mailu zapravo upadamo u zamku multitaskinga, što nas dovodi i do konačnog savjeta za povećanje produktivnosti na poslu. Multitasking također nije dobar za naše mentalno znanje jer nas tjera da skačemo sa zadatka na zadatak, ne uspijevajući se posvetiti jednom zadatku u potpunosti i odraditi ga od početka do kraja. Upravo navika da odradimo zadatak do kraja, jednom kada ga se uhvatimo, vrijedna je navika kojom povećavamo našu produktivnost.

Želite li poput Danaca svoj radni dan završiti prije i tako više vremena posvetiti svojoj obitelji i/ili sebi, primijenite ove savjete već danas. (A.Č/PS)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox