Hrvati duguju više nego što zarade

Porast vanjskog duga od Jugoslavije do danas pokazuje u kojem smjeru se kretala Hrvatska. Od zemlje čiji je dug bio osam puta manji od BDP-a po stanovniku došli smo do zemlje u kojoj dugujemo više nego što stvaramo, piše Jutarnji list. 

Uoči raspadanja Jugoslavije svaki je njezin stanovnik nosio teret od 652 eura vanjskog duga, gotovo osam puta manje od tadašnjeg BDP-a po stanovniku, a to je bio BDP u čiji su se prosjek računali i najsiromašniji dijelovi bivše države. Deset godina nakon toga dug je značajno rastao te je svaki stanovnik Hrvatske nosio 2288 eura vanjskog duga što je dva i pol puta manje od tadašnjeg BDP-a po stanovniku. 

Sve to dogodilo se nakon pobjede lijeve koalicije kojoj se prigovara da joj je pošlo za rukom udvostručiti javni dug. Situacija se nije puno promijenila niti nakon njihove vladavine jer je 2004. svaki stanovnik više stvarao nego što je dugovao, BDP po stanovniku bio je 7436 eura, a vanjski dug 4556 eura, dakle svatko od nas dugovao je 60 posto onoga što stvorimo. Neslavna prekretnica dogodila se u ljeto 2010. nakon prve godišnjice vladavine Jadranke Kosor, tada smo prvi put dugovali više nego stvaramo. U brojkama  izraženo to znači da je dug po stanovniku 10.416 eura, a BDP 10.396 eura. Ovo ljeto još je gore jer BDP je malo veći, a dug je rastao za svakog po 202 eura. 

Ako se povuče paralela iz vremena Jugoslavije danas Hrvatska duguje 16 puta više, a u odnosu na vrijeme prije deset godina dugujemo 4,6 puta više. Ukupni vanjski dug iznosi 46,9 milijardi eura, a iduća godina neće donijeti puno prostora za zaduživanje jer se produbljuje kriza u eurozoni, a kamate rastu. Analitičari predviđaju da u 2012. možemo očekivati kamatu od 8 posto na zaduživanje države i to ako nam kreditne agencije u ožujku ne sruše kreditnu ocjenu. Zanimljivo je i da su strana ulaganja od 1993. do prošle godine iznosila 5.458,90 eura po stanovniku i bili smo među najboljima u regiji. Prošle godine dogodio se pravi ulagački potop jer na svakog stanovnika otpada 53 eura ulaganja. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 18. studenog 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox