Microsoft kupuje Nokiju?

Uskoro bi mogli svjedočiti jednome od najvećih preuzimanja u korporativnoj povijesti. Naime, Microsoft je pokazao zanimanje za kupnju finskog proizvođača mobilnih telefona, Nokiju, a navodno je riječ o preuzimanju vrijednom oko 30 milijardi dolara, piše Business.hr.

Nagađanja o ovome preuzimanju na svome je blogu proširio Eldar Murtazin čija su se dosadašnja predviđanja o Nokiji ostvarila. Ako se nagađanja obistine, Microsoft bi mogao proizvoditi mobilne uređaje po vlastitim željama.

Murtazin je tako 2010. predvidio suradnju Microsofta i Nokije, ali i odlazak tadašnjeg izvršnog direktora Olli-Pekka Kallasvuoa.

Na ovogodišnjem svjetskom sajmu mobilne industrije, Mobile World Congressu u Barceloni Microsoft i Nokia su dogovorili strateško  partnerstvo u operativnom sustavu za mobilne telefone. Osim toga Nokia je najavila suradnju s Microsoftom kada je riječ o tražilici na mobilnim telefonima, a izvjesno je da se radi o Microsoftovoj tražilici Bing.

Izvršni direktor Nokije, Stephen Elop, nekada jedan od ključnih ljudi u Microsoftu, naglasio je važnost "onoga što obje kompanije donose na stol rekavši kako Nokia ima dugu tradiciju inovacije patenata". Slično mišljenje ima i izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer iz čega se može zaključiti da bi nagađanja o kupnji mogla biti istinita.  (jk)

 

Izvor: Business.hr, 19. svibnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox