MMF: Hrvatsko gospodarstvo će pasti za 1,1 posto

Međunarodni monetarni fond snizio je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta po drugi puta od travnja, upozorivši američke i europske dužnosnike da bi neuspjeh u sređivanju njihovih ekonomskih bolesti mogao produljiti gospodarski pad, a snizio je i procjenu za gospodarstvo Hrvatske.

Prema jutros objavljenim prognozama, MMF u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva od 1,1 posto, revidiravši svoju travanjsku procjenu o padu od 0,5 posto. Iduće godine MMF očekuje rast u Hrvatskoj od 1,0 posto, što je ista procjena kao i u travnju. Globalno gospodarstvo je previše slabo da bi se smanjila nezaposlenost, a ono malo zamaha koji postoji uglavnom dolazi iz središnjih banaka, naveo je MMF u svojim najnovijim Svjetskim gospodarskim prognozama, koje uobičajeno objavljuje uoči svojih redovitih godišnjih sastanaka. Zasjedanje MMF-a održat će se ovoga tjedna u Tokiju.

U ovoj godini MMF očekuje rast globalnog gospodarstva za 3,3 posto, dok je u srpnju procjenjivao da će rast iznositi 3,5 posto. Ako se ostvari, bila bi to najslabija stopa gospodarskog rasta u svijetu od recesijske 2009. godine. U idućoj godini MMF predviđa tek umjereno ubrzavanje gospodarskog rasta u svijetu, na 3,6 posto, revidiravši na niže procjenu objavljenu u srpnju o rastu od 3,9 posto.

Za eurozonu MMF predviđa ove godine gospodarski pad od 0,4 posto, dok za iduću godinu predviđa rast od 0,2 posto. Usporedbe radi, ranije je predviđao gospodarski pad u eurozoni za 0,3 posto u ovoj godini, te rast od 0,7 posto u idućoj.

U SAD-u, pak, MMF očekuje gospodarski rast u ovoj i idućoj godini za otprilike 2 posto, isto kao i u srpnju. Ključno je pitanje je li svjetsko gospodarstvo zadesila samo još jedna turbulencija u inače sporom i neravnomjernom oporavku ili ovo usporavanje ima trajnu komponentu. Odgovor ovisi o tome hoće li europski i američki zakonodavci djelovati proaktivno u vezi svojih glavnih kratkoročnih ekonomskih izazova, stoji u najnovijim prognozama MMF-a. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox