Njemačko i francusko gospodarstvo bilježe rast

Njemačko i francusko gospodarstvo zabilježili su rast u trećem tromjesečju ove godine, pokazali su službeni podaci.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u tromjesečju za 0,5 posto, dok je stopa rasta za razdoblje od travnja do lipnja revidirana s 0,1 na 0,3 posto.

Na godišnjoj razini njemački BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,5 posto, nakon 3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Francusko je gospodarstvo poraslo u razdoblju od srpnja do kraja rujna za 0,4 posto, po višoj stopi nego što se očekivalo, dok su podaci za drugo tromjesečje revidirani naniže i sada pokazuju pad BDP-a za 0,1 posto.

Pokretači rasta: potrošnja kućanstva i domaća potražnja

Francuski institut za statistiku navodi da iza rasta u trećem tromjesečju stoji povećana potrošnja kućanstava, dok je njemački statistički ured kao glavni motor aktivnosti izdvojio domaću potražnju.

Većina promatrača očekuje oštro usporavanje njemačkog gospodarstva u narednim mjesecima.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procijenila je u ponedjeljak da će se njemački BDP u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju smanjiti za 1,4 posto.

Prošlog je tjedna njemačko vijeće gospodarskih savjetnika objavilo da ove godine očekuje rast od tri posto, a sljedeće godine od slabašnih 0,9 posto. Vlada za iduću godinu predviđa rast po stopi od jedan posto. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox