Otkriti budućem poslodavcu prijašnju plaću ili ne?

Pripremate li se na intervju za posao ili tek predano slanje molbi, pripremite se i na jedno škakljivo pitanje koje poslodavci uglavnom postave na razgovorima za posao ili pak traže u molbama: Koliku ste plaću dosad imali? Portal monster.co.uk savjetuje kako se uloviti u koštac s tim pitanjem i odigrati pametno.

 

Poslodavac će ovakvo pitanje postaviti da:
1. vidi kakva vam je tržišna vrijednost i koliko bi zapravo trebao „potrošiti na vas“ i
2. vidi kakva su vaša očekivanja tj. koliko cijenite sebe i svoj rad.

Ne trčite pred rudo

Prije svega, ne otkrivajte svoju plaću u molbi za posao. Ako ispunjavate unificirani obrazac za prijavu, u polje za visinu plaće koju ste dosad imali jednostavno stavite crtice ili nešto slično, dajući time do znanja da ste vidjeli pitanje.

Ako vas poslodavac u molbi traži životopis i „povijest“ plaće, pošaljite samo CV. Oni će vas tražiti dodatne informacije ako su im već toliko važne. Tada ih možete pitati koliko su oni voljni platiti tu poziciju ili pak navesti svoju željenu plaću (naravno malo višu od prošle, ali u normalnim gabaritima).

Pripremite se na neuspjeh

Taktika, iako korektna, ne mora uvijek upaliti. Neki poslodavci vas možda odbiju nazvati zbog nepotpunih podataka, no ako to učine, onda zapravo niste ni bili idealan kandidat za njih. Jer svaki će ozbiljan i pametan poslodavac, vidi li da ima posla s kvalitetnim kandidatom koji je zaista kvalificiran za tu poziciju, osobu pozvati na razgovor, unatoč manjku ovog podatka. To se lako raspravi na intervjuu.

Kažite istinu

Prije ili kasnije morat ćete reći taj podatak, naravno ako vas poslodavac to pita. Ponekad će tražiti i podatke o tome jeste li napredovali, dobivali povišice te očekujete li to i dalje.

Vaš potencijalni poslodavac uvijek može provjeriti ovaj podatak pa laganje nema smisla, tako si samo možete zapečatiti sudbinu u toj tvrtki. Budite iskreni, i obavezno navedite sve bonuse i dodatne financijske i slične stimulacije koje ste dobivali u prethodnoj firmi. To može utjecati na povećanje vaše plaće u ovoj. I zapamtite, kada poslodavac i kaže visinu vaše nove plaće, još uvijek možete pregovarati. Naravno, osim ako ste zadovoljni s ponuđenim. (MJ)

 

Izvor: www.monster.co.uk

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox