Pankretić najavio 284,5 milijuna kuna za drvnu industriju

Hrvatska bi vlada na sutrašnjoj sjednici trebala usvojiti operativni program razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje od 2011. do 2014., a kroz koji su predviđene potpore tom sektoru u iznosu od 284,5 milijuna kuna, najavio je na susretu s novinarima potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

Očekuje se da će se provedbom programa pomoći tom sektoru da bude efikasniji i konkurentniji, da će pomoći povećanju prodaja finalnih proizvoda na domaćem i ino tržištu, zatim povećanju udjela kvalificiranih i visokoobrazovanih kadrova. Očekuje se i da će se povećati broj primjenjenih suvremenih tehnoloških rješenja te broj suvremenih proizvodnih linija sa sadašnjih 201 na 360. Investicijska ulaganja u ovaj sektor trebala bi rezultirati i otvaranjem novih radnih mjesta i očekuje se zapošljavanje novih 2,5 tisuća ljudi.

Pankretić je podsjetio kako je ovaj operativni program nastavak prethodnog programa za razdoblje od 2006. do 2010. kroz koji je dodijeljeno 222,4 milijuna kuna za 717 investicijskih ulaganja u drvni sektor. Istaknuo je i kako prerada drva i proizvodnja namještaja u ukupnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom sudjeluju s približno 7 posto, u BDP-u s 0,9 posto, a u preradi drva i proizvodnji namještaja je više od 21 tisuća zaposlenih. Ministar je iznio i pokazatelje za prošlu godinu iz kojih proizlazi da je sektor prerade drva i proizvodnje namještaja pozitivno odgovorio na ulaganja u taj sektor te koji ukazuju na oporavak i izlazak iz krize.

Raste izvoz, pada uvoz drvnih proizvoda

Tako su primjerice ostvareni pozitivni rezultati u izvozu, odnosno izvezeno je drva, proizvoda od drva i namještaja osam posto više nego u 2009., pa je izvoz lani iznosio 814 milijuna američkih dolara. Istodobno je uvoz smanjen za 18 posto, na 535 milijuna dolara. Višak u robnoj razmjeni prošle je godine bio za gotovo tri puta veći nego 2009. i iznosio je oko 278 milijuna dolara, kazao je Pankretić. Napominje i kako je izvoz namještaja lani prema godini ranije povećan osam posto, na 315 milijuna dolara, dok je uvoz smanjen za 19 posto. (Hina/mš)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox