Pomoć Grčkoj pomogla Wall Streetu

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, zahvaljujući dogovoru čelnika Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj i napretku u pregovorima između Bijele kuće i Kongresa o povećanju dozvoljene razine državnog zaduživanja.

Dow Jones indeks skočio je 1,21 posto, na 12.724 boda, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 2.834 boda. Na jučerašnjem izvanrednom summitu čelnici eurozone postigli su dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj, za koji će većinu sredstava, 109 milijardi eura, osigurati EU i Međunarodni monetarni fond. U toj pomoći sudjelovat će i privatni sektor, s otprilike 50 milijardi eura, i to tako da će banke produžiti rokove dospijeća grčkih obveznica, zamijeniti postojeće za nove obveznice s nižim kamatama i ponuditi Grčkoj da otkupi obveznice po nižim cijenama. To je s tržišta otklonilo veliki problem koji je tjednima držao ulagače na oprezu.

Sporazum o balansiranom deficitu

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se i vijestima o napretku u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresa o smanjenju proračunskog deficita i povećanja razine zaduživanja države. Premda je Bijela kuća odbacila špekulacije na tržištu da su pregovarači blizu dogovoru, ipak je poručila da se nazire sporazum o balansiranom deficitu. Ulagače su potaknuli i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i banaka. Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 11 posto, bila je dionica Morgan Stanleya, nakon što je ta banka izvijestila o znatno manjem kvartalnom gubitku nego što se očekivalo.

Dionica Union Pacifica poskupila je, pak, 4,6 posto, zahvaljujući većoj nego što se procjenjivalo dobiti u proteklom tromjesečju. To je potaknulo rast cijelog transportnog sektora, pa je Dow Jones indeks tog sektora ojačao 1,7 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,95 posto, na 7.290 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 3.816 bodova. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox