Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom

Na većini svjetskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku, kao i dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,5 posto, na 11.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 2.468 bodova.

Skok vodećih američkih indeksa na najviše razine u pet mjeseci ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će Fed, središnja banka SAD-a, početkom studenoga dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Nakon niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta, sve je jasnije da su američkom gospodarstvu potrebne nove poticajne mjere, što je u petak najavio i predsjednik središnje banke SAD-a.

Visoka nezaposlenost i niska inflacija ukazuju na potrebu daljnjeg labavljenja monetarne politike - kazao je Ben Bernanke.

To poticajno djeluje na tržišta kapitala, ali ne i na američku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna na najnižu razinu od prosinca prošle godine.

To je, pak, potaknulo rast cijena nafte, metala i drugih sirovina, što je, pak, izazvalo rast cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru.

Međutim, najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Google, Intel i Advanced Micro Devices samo su neki od tehnoloških divova koji su u trećem tromjesečju ostvarili znatno bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Cijena dionice Googlea skočila je samo u petak više od 11 posto, a kako su poskupile i mnoge druge tehnološke dionice, Nasdaq indeks nadmašio je svojim rastom ostale američke burzovne indekse.

S druge strane, bankarski sektor našao se pod snažnim pritiskom, nakon što je najavljena istraga o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha nad kućama klijenata, što bi banke, ako se nezakonitosti dokažu, moglo skupo koštati.

Istraga o tome provest će se u svih 50 država SAD-a jer su neki zaposlenici u najvećim bankama priznali da su mjesečno odobravali na tisuće ovrha. Premda tvrde da su svi podaci u sudskim spisima točni, priznali su da ih nisu pomno provjeravali.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica najvećih banaka od Bank of America, preko Citigroupa i Wells Farga, do JPMorgana. Samo u tri dana KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 5,9 posto.

Tržište mrzi nesigurnost, a ovo je donijelo veliku nesigurnost. Sjetite se samo nereda na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita - kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

Ipak, dobri poslovni rezultati i najave daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u podržali su pozitivan trend na Wall Streetu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 3,19 posto, na 6.492 boda, a pariški CAC 1,70 posto, na 3.827 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 0,92 posto, na 9.500 bodova. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox