Tablet računala razlogom pada prodaje Windowsa

Najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft ostvario je u proteklom tromjesečju rekordne prihode, no prihodi od prodaje Windows operacijskog sustava bili su manji nego godinu dana prije, što je posljedica pada prodaje kompjutora koji koriste taj sustav.

Ukupni prihodi Microsofta porasli su u drugom kvartalu za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,4 milijarde dolara, objavila je u četvrtak ta američka kompanija. To su nešto veći prihodi nego što su analitičari očekivali. Pritom je prodaja najvećeg Microsoftovog odjela Office software, koji razvija popularne programe kao što su Outlook i Excel, porasla gotovo 8 posto, na 5,78 milijardi dolara. Rast prihoda zahvaljuje se i povećanoj prodaji softvera i servera poslovnim korisnicima, kao i prodaji Xbox 360 konzole za video igre.

Potrošači sve više okreću tablet računalima

S druge strane, prodaja Microsoftovog Windows i Windows Live odjela blago je pala. Prihodi tog odjela iznosili su u proteklom kvartalu 4,74 milijarde dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju bili 4,78 milijardi. To je već treće tromjesečje zaredom kako prodaja tog odjela slabi. Posljedica je to slabljenja prodaje kompjutora koji koriste Windowse jer se potrošači sve više okreću tablet računalima, umjesto da nadograđuju svoja stolna i laptop računala.

Dobit Microsofta dosegnula je u proteklom tromjesečju 5,87 milijardi dolara, ili 69 centa po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 4,52 milijarde dolara, ili 51 cent po dionici. Premda su analitičari očekivali manju dobit, 59 centa po dionici, cijena dionice Microsofta blago je pala nakon objave kvartalnih poslovnih rezultata. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox