Tako se to radi: Njemački BDP u 2011. porastao 3 posto

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, snažno je poraslo u prošloj godini, dok je proračunski manjak oštro pao, no pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju naglašava utjecaj krize u eurozoni.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u 2011. za 3,0 posto, u odnosu na rekordnih 3,7 posto godinu prije, objavio je državni ured za statistiku Destatis. Snažan rast omogućio je najvećem europskom gospodarstvu da smanji proračunski manjak u prošloj godini na samo 1,0 posto BDP-a, u odnosu na 4,3 posto zabilježenih godinu prije.

Njemačko gospodarstvo ostalo je vrlo snažno u 2011., naveo je Destatis u priopćenju. Najsnažniji rast zabilježen je u prvoj polovici godine, naveo je statistički ured. U Destatisu također navode da su se aktivnosti u četvrtom tromjesečju prošle godine zapravo smanjile, i to za 0,25 posto. Prošlogodišnji rast potaknut je prvenstveno domaćom potražnjom, uz rast osobne potrošnje za 1,5 posto, što je najjači skok u posljednjih pet godina.

Ulaganja su također bila snažna, pa su tako ulaganja u opremu porasla za 8,3 posto. Rastu je pridonijela i vanjska trgovina, dodajući 0,8 postotni bod ukupnom BDP-u, uz rast izvoza za 8,2 posto a uvoza za 7,2 posto, pokazuju podaci Destatisa. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox