Wall Street: Oporavak cijena dionica

Nakon vrlo nesigurnog trgovanja, na Wall Streetu su cijene dionica snažno porasle, vrativši dio gubitaka od prethodnih dana, jer je Fed poručio da će, kako bi potaknuo rast gospodarstva, rekordno niske kamatne stope zadržati još barem dvije godine.

 

Dow Jones indeks porastao je 429 bodova, ili 3,98 posto, na 11.239 bodova, dok je S&P 500 skočio 4,74 posto, na 1.172 boda, što je njegov najveći dnevni skok u više od dvije godine. Nasdaq indeks porastao je, pak, 5,29 posto, na 2.482 boda. Čak šest puta indeksi su jučer promijenili smjer kretanja, pri čemu je Dow Jones indeks oscilirao u rasponu od 640 bodova. Sat vremena prije zatvaranja tržišta cijene dionica još su bile u minusu, da bi snažno skočile nakon što je američka središnja banka poručila da niske kamatne stope zadržati barem do polovine 2013. godine.

Na rekordno niske razine od nula do 0,25 posto Fed je ključne kamatne stope spustio 2008. godine kako bi potaknuo izlazak gospodarstva iz recesije. Od tada je neprestano poručivao kako će kamate ostati niske u 'produženom razdoblju'. U dosad nezabilježenom slučaju, čelnici središnje banke poručili su nakon jučerašnjeg sastanka da će kamate ostati niske još barem dvije godine. To je pozitivno za tržište jer otvara mogućnost za daljnje poticajne mjere Feda, primjerice, novi, treći program otkupa državnih obveznica, kako bi povećao likvidnost na financijskim tržištima.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle

Unatoč jučerašnjem snažnom rastu, vodeći su indeksi i dalje u minusu u odnosu na početak godine. Obujam trgovanja ponovno je bio iznadprosječan. Na NYSE, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 16,4 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 8,4 milijarde. Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 12 naprema 1. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,89 posto, na 5.164 boda, a pariški CAC 1,63 posto, na 3.176 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,10 posto, na 5.917 bodova. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox