Sirija nije uspjela pokrenuti svoj nuklearni program. Još...

Dužnosnik izraelskog ministarstva obrane Amos Gilad ocijenio je da satelitske snimke koje objavio Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona pokazuju da Sirija nije uspjela pokrenuti svoj nuklearni program, ali nije isključio mogućnost ponovnog pokušaja.


Izrael je 2007. uništio jedno nuklearno postrojenje u Siriji, što nikada nije službeno priznao. Satelitske snimke američkog istituta ISIS pokazuju da je Sirija pokušala postati nuklearna sila, rekao je direktor političko vojnih-poslova ministarstva Amos Gilad u razgovoru za vojni radio.

Takav program bi prijetio stabilnosti cijele regije i pojačao bi podršku ekstremističkih skupina Siriji, dodao je Gilad. Institut ISIS je objavio je snimke satelita koje svjedoče o nuklearnim aktivnostima Sirije i njezine namjere da sakrije postrojenje koje bi moglo biti povezano s reaktorom kojeg je Izrael bombardirao 2007.

Fotografije postavljene u srijedu na internet stranice te organizacije specijalizirane za nuklearno širenja snimljene su nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svibnju 2008. tražila inspekcije. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox