Novi porez... na automobile, vikendice i plovila

Ministarstvo financija priprema Zakon o porezu na imovinu što je potvrdio i ministar Šuker, piše Večernji list.

Zakon je trebao biti predložen još prošli mjesec, no odgođen je zbog posla sa sastavljanjem proračuna, a još uvijek se radi na simulaciji načina obračuna poreza na nekretnine, ali najvjerojatnije i vozila, piše Večernji list. Novac od ovoga poreza ići će u blagajane lokalnih jedinica.

Donošenje ovoga zakona najvjerojatnije će se opravdati manjkom novca u lokalnim blagajnama zbog nižih prihoda od poreza na dohodak u 2011. godini. Lokalne jedinice tvrde kako će proračun svih lokalnih jedinica, uključujući i Zagreb imati 1,5 milijardu kuna manje, na planiranih oko 20-tak milijardi kuna prihoda. Odgovornost za taj manjak prebacuju na Vladu koja je promijenila Zakon o porezu na dohodak zbog čega su ostali bez 793 milijuna kuna kako tvrde.

Umjesto novca lokalne jedinice će dobiti novi porez, a o njemu će se raspravljati nakon što se donese novi proračun. Još uvijek nije poznato kako će se obračunavati porez na imovinu, prema više poreznih stopa, hoće li se obračunavati iznad određene vrijednosti ili prema kvadratraturi nekretnine, piše Večernji list. Također, još nije poznat način oporezivanja vozila i plovila.

U svim europskim zemljama postoji porez na imovinu, koji iznosi od jedan do tri posto i obračunava se prema kvadraturi ili iznad određene vrijednost, a ne uključuje nekretninu na kojoj se živi. Prema nekim procjenama, porez na imovinu kod nas bi mogao donijeti od pet do sedam milijardi kuna.

Ako će se porez obračunavati prema kvadraturi tada neće biti jednak u svim županijama ili gradovima. Zemlje koje na taj način obračunavaju porez imaju veće poreze u većim gradovima i obratno.

Kako je većina vikendica na Jadranu one su automatski u boljem položaju što se tiče prihoda od drugih županija. No, i to bi se moglo riješiti prema austrijskom primjeru, gdje postoji Zajednički fond za izravnanje u koji se stavlja 25 posto zarađenih sredstava od poreza na imovinu. Taj novac se poslije raspodjeljuje slabije razvijenim lokalnim jedinicama.

Večernji list piše kako za vikendicu od 50 kvadrata, uz prosječnu stopu poreza od 1,5 posto i ako uzmemo u obzir kako je kvadratni metar oko 2000 eura trebalo bi platiti 11.000 kuna poreza godišnje i to jednokratno.

Mnoge europske zemlje imaju veće poreze na vozila i plovila. On prosječno godišnje iznosi 1000 eura. Prema nekim procjenama u Hrvatskoj je 1,5 milijuna vozila pa ako se uvede veći porez od sadašnjeg mogao bi se ostvariti prihod od 10 milijardi kuna, piše Večernji list.

 

 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 17. studenoga 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox