Deset zapovijedi duhovnog managementa - upravljanje organizacijama koje uče

20/03/2020

„Samo mijena stalna jest“ – neprolazne su riječi velikog hrvatskog pjesnika Antuna Branka Šimića. U svijetu neprestanih turbulencija, jedino je sigurna promjena. U svakom poglavlju životne priče, koju u najvećem dijelu čini posao koji radimo i organizacije u kojima provodimo svoje vrijeme, izgrađujemo svoje odnose i spoznaju, ostvarujemo svoje snove.


Činjenica kako su organizacije nastale kako bi udruživanjem i činjenjem u zajedničkom smjeru, čovjek ostvario pothvate o kojima sam ne bi mogao niti sanjati, danas je aktualnija više nego ikada prije. Stari sustav organizacije i managementa jednostavno više ne funkcionira; priznale su to i članice zemalja G8, čija nacionalna gospodarstva ostvaruju više od 60% svjetske ekonomije. Potrebna je promjena paradigme u sustavu ekonomije čiji je isključivi cilj ostvarenje profita.

Plaća, promaknuće na hijerarhijskoj ljestvici poduzeća i bonusi, jednostavno više nisu dovoljni. Potreban je pomak i koncentracija na čovjeka, njegovo samoostvarenje i motivaciju. Na ljestvici potreba koju je tako proročanski kreirao Abraham Maslow, danas je u fokusu potreba za samo aktualizacijom, ostvarenjem svojih želja i sposobnosti.

Jedino organizacije koje imaju zadovoljne stručnjake, mogu opstati na tržištu koje determiniraju konstantne promjene ponude i potražnje, promjena trendova i konkurencija koja ovaj put, može stići iz, do tada, nepoznatog sela u Indiji. Odgovor na sve ove zahtjeve tržišta, može biti isključivo organizacija koja uči, brzo primjenjuje usvojena znanja i fleksibilno se prilagođava situaciji koja već slijedećeg jutra može biti potpuno drugačija od one s kojom je zaspala.

Motivacija dolazi iznutra

Organizaciju koja uči čine visoko motivirani djelatnici, spremni na neprestane promjene i zaborav zone komfora u kojoj su poslovala poduzeća monopolističkog doba. Profit kao jedini cilj, neće zadovoljiti djelatnike koji moraju postati jednaki dionici u sudbini poduzeća. Kakva god ta sudbina bila. Potrebno je pronaći odgovor na dva temeljna pitanja: „Kako krute ciljeve planiranja, organizacije, vođenja i kontroliranja koji svojom birokratskom naravi guše poduzetnički duh i inicijativu, promijeniti i prilagoditi potrebama trenutka?“ Odgovori su: „Fleksibilna organizacija koja uči i duhovni management za kormilom!“ Duhovni management znači upravljanje ljudima iz pozicije ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i pomaganja. Duhovni management znači prepoznavanje potencijala svakog čovjeka u organizaciji i usmjeravanje njegovih vještina i želja u cilju uspješnog poslovanja organizacije. Duhovni management znači motiviranje čovjeka iznutra, njegovog samopoštovanja, samo ispunjenja i zadovoljavanje njegovih osobnih vrijednosti… (A.Č./PS)

Autor teksta: Darko Balaš mr.oec.

Izvor: Poslovni savjetnik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu:

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox