Dolazak na novo radno mjesto

18/03/2020

Kada dođete na novo radno mjesto i krenete s novim radnim aktivnostima, vrlo brzo ćete uočiti zatečena stanja: pozitivna i negativna. I ostali zaposlenici će vam vrlo otvoreno ukazivati na specifičnosti vaše nove sredine, a najčešće na negativna stanja. Sigurno ćete na početku emotivno uočavati negativna stanja i javljat će vam se želja da se ona promijene.


Dolazak na novo radno mjesto će za vas biti velika promjena.

Negativna stanja se mogu javiti u sljedećim oblicima: kašnjenja, nekvalitetno, nedovoljno, nezadovoljstva, neodgovarajuća uporaba resursa (prekomjerno i premalo).

Zašto mijenjati zatečena stanja?

Uočena negativna stanja će vam stvarati nezadovoljstvo iz više razloga:

- takva stanja nisu bila prisutna na vašem prethodnom radnom mjestu i ometaju vas u djelovanju,
- u takvom okruženju nećete imati mogućnosti za napredovanje koje je primjereno vašim znanjima, vještinama i ponašanjima,
- zatečena negativna stanja su stalan izvor napetosti, neugodnosti i ekscesnih situacija različitih intenziteta,
- zatečena situacija je drugačije od one koju ste očekivali (stvorili ste pogrešnu sliku),
- zatečena situacija je drugačija od one koja vam je predstavljena tijekom procesa dogovaranja oko vašeg zapošljavanja. Da ste znali za postojanje takvih negativnih stanja u novoj radnoj sredini
- možda ne bi ni prihvatili novi posao! No, stvari se mogu i moraju mijenjati i to je jedna od vaših ključnih aktivnosti ako želite uspješnu karijeru.

Tri su područja u kojima koja možete (trebate) mijenjati uočena negativna stanja:

1. Područja koja su u vašoj nadležnosti i u kojima imate odgovarajuća ovlaštenja
2. Područja djelovanja koja nisu u vašoj nadležnosti, ali imaju više ili manje direktan utjecaj na vaše poslovne aktivnosti
3. Područja djelovanja koja nisu u vašoj nadležnosti i nemaju direktan utjecaj na vaše poslovne aktivnosti.

U području vaše nadležnosti neće biti nerješivih problema za uvođenje promjena kakobi se uklonila utvrđena negativna stanja. Otpori promjenama će se sigurno javljati kod obveznika promjena ali vi ćete to svojim autoritetom, dosljednošću i valjanim odlukama provesti u cijelosti. Imajte na umu kako je nedostatak procedura glavni generator negativnih stanja. Napraviti procedure koje nedostaju i nova negativna stanja će se brzo prorijediti. Nepoštivanje važećih procedura kao generatora negativnih stanja je neka druga priča i ona je u domeni disciplinskih mjera. Otpori vašim nastojanjima za uklanjanje uočenih negativnih stanja će biti daleko veći u područjima djelovanja u kojima nemate nadležnosti. Odmjerenim i mudrim strategijama i to je rješivo ako imate potporu nadređenih. U područjima koja nisu u vašoj nadležnosti, a nemaju direktan utjecaj na vaše poslovne aktivnosti će biti najteže rješavati uočena negativna stanja jer nemate vremena, nemate uvid u događaje koje se događaju, ne poznate njihovu tehnologiju… U takvim situacijama bit će dovoljno dati inicijativu za promjene i prepustiti drugima (nadređenima) da preuzmu odgovornost za uklanjanje uočenih negativnih stanja. Mudro je predmetnu problematiku odraditi dobro u svom području nadležnosti i predložiti da se vaš pozitivan primjer implementira u cijelu tvrtku.

Savjeti

- Otvoreno pitajte nadređene, suradnike i podređene što očekuju od vas kao novog zaposlenika.
- Upoznajte se kako tvrtka prihvaća promjene kako bi vaši iskoraci u pokretanju promjena bili primjereniji stvarnom stanju u tvrtki. Nije ni u kom slučaju dobro predlagati promjene, a pogotovo češće ako za njih nema objektivnih uvjeta.
- Utvrdite je li tvrtka usmjerena na promjene i kojeg intenzi... (A.Č/PS)

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

   

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox