Duhovni management: Volite svoj posao!

22/12/2020

Druga zapovijed duhovnog managementa nastavlja se kao dobro građena kuća na neizostavni temelj građenja sebe kao osobe koju sami volimo, kroz alatke osobnog managementa.


Istina, imperije, poslovni sustavi, timovi i obitelji kojima su temelj red, rad, disciplina i strahopoštovanje, izgradit će dominantnu sredinu, poslovne gigante, uspješne obitelji ili carstva poput mongolskog koje se prostiralo od bezuspješnog pokušaja osvajanja obala Japana, do samih rubova središnje Europe. No, sveti vjetar „Kamikaze“ po kojem su kasnije nazvani strahotni piloti ubojice iz drugog svjetskog rata, zaustavio je moć Mongola kroz kolektivnu molitvu i ljubav Japanaca prema svojoj zemlji. Iznenadni vjetar, isti onakav kakav je i potopio ogromnu perzijsku flotu u njenom drugom napadu na dotada razjedinjenu Grčku, razbio je sve planove osvajača. No, što je još važnije, ponos i ljubav prema zemlji i Grke i Japance postavila je u anale svjetske povijesti kao narode koji su drukčiji od drugih. Drugim riječima, sve što je temeljeno na strahu kao osnovnoj emociji, pa bilo to i dobro organizirana nacistička mašina koja je u svojem brzom ratu pregazila Europu i sjevernu obalu Afrike, neumitno propada.

Eksploatacija ili liderstvo?

Kroz povijest, pokazala su to sva svjetska carstva, sve organizacije i svi ljudi koji su temeljili svoj trenutni uspjeh na eksploataciji drugih. I temeljili su ih na preciznom, točnom i nemilosrdnom obavljanju posla. Ponekad i egzekucijski. Nažalost, primjere ovakvog vođenja imamo i danas, svuda oko nas, no zajedničko svim tim vođenjima je propast na kraju. CEO (Chief executive officer), glavna osoba u jednoj multinacionalnoj kompaniji i dalje u sebi skriva riječ „egzekucija“ koja će u konačnici generirati probleme. Čak i u najvećim kompanijama, koje nastanu preko noći i isto tako nestanu.

S druge strane, sve što je izgrađeno na ljubavi, umijeću i njegovom dijeljenju s drugima, trajat će kroz stoljeća i tisućljeća koja dolaze. Genijalnost jednog Mozarta, Aristotelova logika, Teslina genijalnost, Da Vinci i njegova umjetnost i znanost, nezaboravni tekstovi, izgled, izvedba i energija, genijalne pjesme, zauvijek će nadživjeti nažalost prerano preminulog Georgea Michaela baš na Božić čije ime nosi i njegova najpoznatija pjesma. Zašto? Oni su voljeli posao koji su radili. Bili veliki filantropi i dobročinitelji, te osobe koje su duboko razumijevale kako je najvažniji temelj svakog uspjeha zapravo uvijek ljubav. Nema većeg poziva i sreće od kreacije, ne slijepog izvršavanja zadaća, već poduzetničkih i pionirskih pothvata koji dolaze iz srca i imaginacije.

Fantastična činjenica, koju uvijek zaboravljamo u materijalnom svijetu, čije obrise možemo opipati, omirisati i gledati jest; kako niti jedna zgrada, poslovni sustav, park, tvornica, automobil ili računalni program, koje uzimamo kao nešto opipljivo, prvo nastaje u imaginaciji pojedinca koji svojom ljubavlju prema onom što stvara i radi, to kasnije i opredmećuje u materijalnom svijetu. PS/SŠ

Autor teksta: Darko Balaš

Izvor: Poslovni savjetnik br. 148

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox