INTERNA KOMUNIKACIJA – krvotok i preduvjet uspjeha tvrtke

09/09/2016

Interna komunikacija se često uspoređuje s krvotokom tvrtke, tj. uvjetom bez kojeg se ne može. Ukoliko interna komunikacija nije kvalitetna, ona postaje opasnom prijetnjom tvrtki koju može rastaviti na sastavne dijelove.

Dobra i/li loša interna komunikacija bitno utječe na onu eksternu s vanjskim klijentima – suradnicima, dobavljačima, kupcima/korisnicima/ gostima, te u konačnici na organizacijsku učinkovitost. Stoga, interna

komunikacija zavređuje da joj se posveti više truda i pažnje.

Zbog čega sve interno komuniciramo?

Brojni su razlozi zbog kojih interno komuniciramo. Prije svega to činimo zbog razmjene informacija koje su neophodne da bi se radni procesi uopće mogli odvijati. Slijedeći razlog je  smanjenje  nejasnoća  i  nesigurnosti  vezanih  uz  neki  zajednički  projekt  ili  predmet  na  kojem  timski  radimo.  U  prilog  tome  idu  i  teorije o razvoju govora koji je bio, a i danas je, neophodan alat za učinkovito obavljanje složenijih  radnih  poduhvata.  Jedan  od  razloga,  za komunikaciju unutar tvrtke ili ustanove je i dobivanje neophodnih povratnih informacija, tzv. feebacka o obavljenom poslu, poslanoj informaciji ili kvaliteti nekog završenog posla. Kao  društvena  bića,  interno  komuniciramo  i  zbog potrebe za društvom s ciljem stvaranja bolje timske atmosfere, što je preduvjet timske komunikacije, a samim time i timskog rada.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: INTERNA KOMUNIKACIJA – krvotok i preduvjet uspjeha tvrtke

Autor: Marija Novak Ištok

Izvor: Poslovni savjetnik br.121 str.26.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox