Morate li biti vrhunski coach da biste upotrijebili coaching vještine na svojim zaposlenicima?

17/06/2020

Na takvoj ste poziciji u firmi da kako god okrenete vodite ljude, vaše ili tuđe. A obzirom da radite s ljudima, davno ste naučili da kod 100 ljudi postoji i 100 ćudi, ako ne i više. I da je mudro sagledati situaciju iz tuđe perspektive, prije nego što reagirate. Ili prije nego što pristupite određenoj osobi. I iako ste svega toga svjesni, pitanje koje vam ostaje nekako neodgovoreno je KAKO reagirati? KAKO pristupiti? KAKO u konačnici razvijati te ljude ako ste počeli razumijevati život iz njihovih cipela?


Morate li biti vrhunski coach da biste upotrijebili coaching pristup na svojim zaposlenicima Ja kažem da ne, što vi kažete? Ja kažem da je dovoljno početi raditi na vlastitim coaching vještinama i primjenjivati ih, a ako se usput zaljubite u profesiju, možda se odlučite i na edukacijski pothvat da postanete coach.

Ako – onda uvjetovanje

Ja kažem da možete krenuti odmah! Jer besmislica je vlastiti uspjeh i uspjeh vašeg tima uvjetovati „ako-onda“ programom. „AKO završim jednogodišnji certificirani i akreditirani program za coacha, ONDA mogu raditi na taj način i sa svojim timom.“ Ma nemojte! A što je s poslovnim rezultatima u međuvremenu? I usput da vas pitam, u kojim se još životnim područjima tako uvjetujete? Nemojte me pogrešno shvatiti, u potpunosti zagovaram važnost sveobuhvatne edukacije, i sama ih provodim! I velika razlika je između toga jeste li coach ili koristite coaching vještine. Ono što pokušavam reći jest da je za početak dovoljno krenuti. I najveće putovanje počinje prvim korakom, zar ne? A prvi korak je jednostavan, malen, ohrabrujući i što je najvažnije: zove na još koraka. Koliko puta ste se odlučili baviti nekim sportom, ali niste se htjeli pokrenuti sve dok ne kupite apsolutno svu opremu. I tek s opremom ste se okušali i shvatili da to nije za vas.

Često se to događa snow-boarderima, čija je oprema prilično izdašnih cijena. Ili koliko puta ste odlučili napisati knjigu, to je sad jako popularno, ali nemate pravi laptop dovoljno udoban stolac, mir u kući, zapravo trebate otići u prirodu, ma zapravo kad biste bar tri mjeseca mogli uzeti slobodno od posla i života, onda biste mogli iznjedriti knjigu. Čitate li kako smiješno ovo zvuči? Kladim se da, dok se lagano već sami sebi smješkate, znate prepoznati većinu igara koje na taj način igrate sami sa sobom.

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 142

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox