Novi investitor ulaže 650 milijuna dolara za daljnju globalnu ekspanziju FlixMobility grupe

07/06/2021

FlixMobility grupa, kojoj pripada hrvatskoj već dobro poznati autobusni operater FlixBus, zaključila je novu rundu financiranja iz G serije i dobila još jednog snažnog američkog investitora, Canyon Partners.


Nova investicijska runda iznosi ukupno 650 milijuna dolara te je kombinacija kapitalnog ulaganja i zaduženja. Uz novog investitora, FlixMobility grupa dobiva snažnog partnera za daljnju buduću ekspanziju na postojećim i novim tržištima. Vodeća tehnološka kompanija u intermodalnoj i održivoj mobilnosti šalje jasnu poruku snažnog ubrzavanja razvojne strategije i budućih planova razvoja temeljenu na snažnim financijskim osnovama.

Nova procijenjena vrijednost kompanije iznosi više od 3 milijarde dolara, što je značajnije više od posljednje investicijske serije u 2019. godini. Novu investicijsku seriju podržali su osnivači te postojeći investitori koji uključuju General Atlantic, Permira, TCV, HV Capital, Backrock, Baillie Gifford i SilverLake kao i uspješan, jedinstven poslovni model.

Zadnja runda financiranja šalje snažnu poruku budućeg razvoja naše vizije kojom se nastoji osigurati održiva mobilnost putnicima diljem svijeta, izjavio je Jochen Engert, osnivač i CEO FlixMobility grupe. ˝Zatvaranjem ove runde financiranja, dobro smo se pozicionirali za buduće razvojne planove FlixBusa i FlixTraina.˝

U ovom trenutku, vijest o investiciji predstavlja prekretnicu za kompaniju i njenu buduću snažnu razvojnu strategiju razvoja. Kompanija je uspješno upravljala kroz pandemiju opreznim prilagođavanjem mreže linija te ulaganjem u tehnologiju i automatizaciju. FlixMobility se u ovom trenutku usmjerava na daljnji razvoj kroz širenje na novim i postojećim tržištima te na širenje željezničkog prometa unutar Njemačke i Švedske, prilikom čega se oslanja na podršku EU u smjeru dodatnog jačanja jedinstvenog tržišta. Podrška se temeljni na lojalnoj konkurenciji odnosno na postavljanju pravnog okvira koji omogućuje ulazak novih igrača na ta tržišta s ciljem izgradnje sveobuhvatne ponude održive mobilnosti.

Rast na postojećim tržištima te širenje na nova tržišta

Investicija će podržati ambicije FlixMobility grupe u razvoju najveće mreže autobusnih linija diljem SAD-a, Velike Britanije i Portugala te daljnje širenje na već vodećim tržištima poput Istočne Europe, Turske i Francuske. Planovi za širenje na potpuno nova tržišta već su u pripremi.

U ovom trenutku prelazimo iz faze zaštite kompanije i zaposlenih u fazu još snažnijeg i ubrzanog rasta. Naš jasan cilj je postati lider na svim tržištima na kojima smo trenutno prisutni, izjavio je André Schwämmlein, osnivač i CEO FlixMobility grupe.  Želimo osigurati pristupačna i zelena putovanja te vidimo SAD kao tržište s neizmjernim potencijalom. Vidimo SAD kao naše najveće tržište u budućnosti. Istovremeno ćemo u post-pandemijskom periodu ojačati svoju tržišnu poziciju na svim velikim europskim tržištima kako bi ponovno omogućili putovanja. Da bi ovo bilo izvedivo, nužno je da svaka zemlja, kao i EU osiguraju uvjete za lojalnu konkurenciju te stvore temelj za jedinstveno i otvoreno europsko tržište.

Činjenice jasno pokazuju kako je FlixMobility grupa uspješno prevladala prvi val pandemije u 2020. te je izašla još i snažnija kada je već prošlog ljeta otvoreno tržište prema Baltičkim zemljama te pokrenuta domaća mreža linija unutar Velike Britanije i Portugala.

FlixMobility vidi ogroman potencijal u širenju intermodalnog prijevoza putnika

Uz FlixBus koji prometuje u 36 zemalja, FlixMobility upravlja i željezničkim prometom od 2018. godine pod imenom FlixTrain. Trenutno FlixTrain prometuje Njemačkom te je početkom svibnja 2021. godine pokrenut i FlixTrain u Švedskoj. Kompanija stoga vidi budućnost u integraciji vlakova i autobusa kao sastavni dio postojeće ali i buduće strategije.

André Schwämmlein: Samo u 2019. godini s nama je putovalo više od 62 milijuna putnika. Sigurni smo da ćemo biti u mogućnosti ponuditi zelenu mobilnost za još više putnika u nadolazećim godinama kroz širenje u cestovnom i željezničkom prometu na postojećim kao i u novim zemljama i novim kontinentima.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox