Od poduzetnika do managera

10/09/2018

Na početku vlastitog posla niste ni svjesni koliko vas obveza čeka. I sve one dolaze, naravno, u isto vrijeme. Za nekoga tko je češće u tim vodama takvi izazovi nisu rijetkost i u pravilu se 'dobro snalaze'. No, što je s onima koji nikada nisu imali potrebe ovladati managerskim vještinama? Na što bi oni trebali obratiti pozornost?


Kako se poduzetnički poduhvat razvija, vi se sve više transformirate od poduzetnika (često teh­ničke struke) u managera ili preciznije poduzetničkog managera. Iako je poduzetništvo i dalje potreban način vašeg ponašanja, važno je savlada­ti i managerske vještine. Iako se one usavršavaju s vremenom, moguće je ukazati na neka područja koja su od posebne važnosti.

Prije svega je potrebno definirati misiju djelovanja. Prije po­kretanja posla rukovodili ste se vašom vizijom, no sada je viziju potreb­no konkretizirati, odnosno definirati misiju. Misija predstavlja temeljnu svrhu, odnosno razlog postojanja vašeg poduzeća. Dobro definirana misija poslužit će kao pokretačka snaga. No, i sam proces definiranja misi­je je izuzetno moćan razvojni alat.

Tako biste trebali identificirati ključne dionike, posebice kupce te utvrditi koji će konkretno biti vaš doprinos i kome. Iako ovaj aspekt misije također može biti skup vaših želja, taj ćete problem prevladati tako da jasno i precizno definirate vlastite sna­ge (znanje i ostale resurse) kojima ćete stvarati određenu vrijednost za određenu kategoriju kupaca…

 

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: Nataša Rupčić
Izvor: Poslovni savjetnik

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox