Poslovno izvještavanje kao podloga donošenju poslovnih odluka

24/01/2022

Svaka tvrtka u suvremenom poslovnom okruženju koristi brojne izvještaje o poslovanju kao podlogu kod donošenja poslovnih odluka. 


Ovisno o veličini tvrtke, tehnološkoj razini, djelatnosti kojom se tvrtka bavi, kao i o upravljačkoj i vlasničkoj strukturi tvrtke, razlikuju se i poslovni izvještaji.
Prije svega, može se reći da je svim izvještajima o poslovanju ili jednom njegovom dijelu zajedničko to da služe tome da iz velike količine podataka prikupljenih i arhiviranih u tvrtki prikažu ažurnu i točnu informaciju strukturiranu i prilagođenu potrebama korisnika navedenog izvještaja.

Nezavisne analize i ankete provedene u različitim tvrtkama procjenjuju da se do nedavno u velikom broju tvrtki a u nekima i danas, oko 75% vremena koristi za skupljanje i obradu podataka. Nakon toga, bila je potrebna pomoć informatičara koji bi izvještaj strukturirali i izradili, i dostavili korisnicima. Podaci izvještavanje u takvim izvještajima su bili neažurni, i sve promjene su se morale unositi ručno. Postojala je mala količina dnevno ažuriranih podataka tako da se može reći da su izvještaji nastali takvim načinom bili nepotpuni i u trenutku nastajanja već zastarjeli i skupi. Za izradu takvih izvještaja su se nepotrebno trošili i informatički i ljudski resursi.
Poslovne odluke donesene na temelju takvih izvještaja nikako ne mogu biti dovoljno konkurentne i precizne kako to zahtijeva današnje poslovno okruženje.

Današnja moderna tehnološka rješenja omogućuju da se iz postojećih podataka tvrtke, iz strukturiranih izvora podataka npr. transakcijskih sustava, kao i iz nestrukturiranih izvora podataka (razne tablice i slično) na suvremenim informatičkim platformama izrade izvještaji prilagođeni potrebama svakog korisnika u tvrtki.
Informatički alati koji se koriste omogućuju da IT napravi pripremu podataka, a sam korisnik je u mogućnosti kreirati vlastiti izvještaj prema specifičnim potrebama određenog dijela posla. Korištenje takvog izvještaja omogućuje se korisnicima preko intranet stranica tvrtke. PS/SM

Autor teksta: Sandra Nikolaš

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox