POST-ISTINA, ALTERNATIVNE ČINJENICE, LAŽNE VIJESTI – KRIZA VODSTVA

07/07/2020

Ako želite da viši rukovoditelji obrate pozornost, dajte im nešto što će je privući – i budite svjesni da ona nije usredotočena na broj vaših računala ili statistike o dozvoljenom gubitku podataka (RTO) i dozvoljenom vremenu nedostupnosti (RPO). Ona je usredotočena na opstanak tvrtke – hoćemo li sutra moći poslovati s obzirom na probleme na koje nailazimo danas. Što je važnije za nastavak poslovanja vaše organizacije – koliko računala imate ili odakle će u idućih pet godina dolaziti vaša konkurencija?


Definicije će vam pomoći shvatiti zašto ti pojmovi u današnje vrijeme predstavljaju krizu za vodstvo:

Post-istina: pojam koji se odnosi na okolnosti u kojima objektivne činjenice manje utječu na oblikovanje javnog mnijenja od pobuđivanja emocija i osobnih uvjerenja: „u ovom dobu politike post-istine lako je probrati podatke i doći do bilo kojeg željenog zaključka“ „neki komentatori opazili su da živimo u razdoblju post-istine“

Alternativne činjenice: pravni pojam kojim se opisuju nedosljedni skupovi činjenica s uvjerljivim dokazima za obje alternative. U nekim pravosudnim sustavima postoje pravila kojima je uređeno kako jedna strana može iznijeti dvije verzije činjenica, primjerice kad osoba ne zna koja je alternativa istinita.

Lažne (obmanjujuće) vijesti: internetske stranice namjerno objavljuju obmane, propagandu i lažne informacije pod tvrdnjom da su istinite vijesti – često koristeći društvene medije za povećanje internetskog prometa i pojačanje učinka. Za razliku od satiričnih vijesti, stranice s lažnim vijestima ne žele čitatelje zabaviti, nego obmanuti u svrhu financijske, političke ili neke druge koristi. Takve stranice promicale su političke laži u Njemačkoj, Indoneziji i Filipinima, Švedskoj, Mjanmaru i Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogo stranica potječe ili se one promiču iz Rusije, Makedonije, Rumunjske i SAD-a.

Utjecaj tih sila može uzrokovati nemir u organizaciji, što dovodi do reaktivnih odgovora i skretanja pažnje umjesto usredotočivanja na ciljeve i svrhe organizacije. Možemo vidjeti kako se učinak tog kaosa koji pokreću mediji razvija u Trumpovoj administraciji stvarajući neproduktivnu paralizu koja dijeli vladu.

Autor teksta: Geary W. Sikich

Izvor: Poslovni savjetnik br. 143

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox