Rast i pad industrijske proizvodnje - ovisno kako se gleda

29/07/2011

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 1,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, pala za 0,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Tako je na godišnjoj razini, nakon pada za 0,4 posto u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine, industrijska proizvodnja ponovno porasla. No, s obzirom na pad u prvom tromjesečju, kumulativni podaci za prvo polugodište ove godine još uvijek pokazuju pad industrijske proizvodnje i to za 1,7 posto u odnosu na prvih šest prošlogodišnjih mjeseci. Podaci DZS-a prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji lipanj najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 20,3 posto. Rast proizvodnje zabilježen je i kod netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,2 posto, odnosno 2,2 posto, dok je pad zabilježen u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, za 3,1 posto, te još snažniji, za 9,5 posto, kod energije. Prema područjima djelatnosti najviše je na rast proizvodnje na godišnjoj razini utjecala najznačajnija, prerađivačka industrija s rastom za 2,5 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Pritom neke djelatnosti bilježe znatniji rast proizvodnje, tako je proizvodnja strojeva i uređaja porasla za 51,8 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, a ostalih prijevoznih sredstva, pod kojom statistika vodi i brodogradnju, za 25,7 posto. Dvoznamenkasti rast proizvodnje na godišnjoj razini imala je i farmaceutska industrija s rastom za 19,4 posto, kao i popravak i instaliranje stojeva i opreme, za 14,3 posto. Među važnijim djelatnostima s rastom proizvodnje su i prehrambena industrija s porastom za 6 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, proizvodnja odjeće s rastom za 9,9 posto, namještaja za 9,6 posto, pića za 8,5 posto, itd. S druge strane, proizvodnja je izrazito smanjena u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 41,5 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 28,1 posto, kao i ostaloj prerađivačkoj industriji za 26 posto.

Zaposlenih u industriji u lipnju ove godine bilo je 3,5 posto manje nego u prošlogodišnjem lipnju

Statistika je u rudarstvu i vađenju u lipnju ove godine registrirala rast proizvodnje za 1 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom proizvodnja pala za 8 posto. Po podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u lipnju su u odnosu na svibanj smanjene za 5,1 posto, dok su na godišnjoj razini zalihe veće za 7,8 posto. Zaposlenih je u hrvatskoj industriji u lipnju ove godine bilo 3,5 posto manje nego u prošlogodišnjem lipnju. Pritom je broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja u ukupnom broju zaposlenih u industriji ima udio od gotovo 90 posto, pao za 3,2 posto, u opskrbi električnom energijom za 1,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za čak 15 posto. Proizvodnost rada u hrvatskoj je industriji u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lanjske godine porasla za 3,1 posto. Najviše je proizvodnost rada porasla u rudarstvu i vađenju, za 13,3 posto, u prerađivačkoj je industriji za 4,2 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pala za 5,4 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox