Uštedite - koristite DATA centar

11/01/2022

Suvremeno poslovno okruženje i ubrzani razvoj novih tehnologija promijenilo je tržište i potrebe korisnika kao i stvorilo dodatnu potrebu za sigurnošću poslovanja i podataka.
Kako bi tvrtke bile spremne za tržišnu utakmicu i povećale svoju konkurentnost na globalnom svjetskom, kao i na lokalnom tržištu dolazi do čestih spajanja i akvizicija.


U takvim i sličnim procesima spajanja, akvizicija ili restrukturiranja moguće je u kratkom vremenu osigurati nesmetani nastavak poslovnih procesa na suvremenim IT platformama. Centralno mjesto pohrane i sigurnosti podataka u tvrtkama je data centar, koji je s novim tehnologijama i povećanim zahtjevima korisnika za sigurnošću postao izuzetno važan čimbenik u svakoj tvrtki. Na taj je način data centar postao daleko
više od komunikacijskog središta tvrtke. U ovom članku težište će razmatranja biti outsourcing data centra, i usluga koje takav centar pruža potencijalnim korisnicima kao i primjer izračuna troška za jednu od tih usluga.

U posljednje vrijeme u poslovnoj praksi sve češće susrećemo korištenje usluga outsourcinga IT-a kod za to specijaliziranih tvrtki. Predmet outsourcinga mogu biti razne IT usluge, od funkcije upravljanja podacima, funkcije razvoja aplikacija, pohrane i skladištenja podataka, pohrana zaštitnih kopija (eng. back up), niz postupaka koji služe za obnavljanje poslova u slučaju nepredviđenih događaja ili katastrofe i omogućavaju nastavak rada na sustavu (eng. disaster recovery procedures). Outsourcing IT usluga za korisnika znači prijenos pojedinih poslova i funkcija vanjskim izvršiteljima. Svaka tvrtka koja razmatra takvu opciju u poslovanju treba razmotriti višestruke prednosti takvog načina poslovanja kao i ozbiljnost i složenost tog procesa. Outsourcing data centar usluge je vrlo primamljiva alternativa izgradnji jer se dobiva usluga koje je kvalitativno jednaka ili viša od vlastitog data centra te je moguće iskoristiti sve dobrobiti data centra odmah bez investicije, projektiranja, izgradnje, postavljanja procedura itd. PS/SM

Autor teksta: Sandra Nikolaš

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox