Biste li mjerili povjerenje i lojalnost uporabom „detektora laži“?

04/03/2019

Po mome mišljenju, ako kao rukovoditelj ne vjeruješ svojim djelatnicima i ne uspiješ u svojoj tvrtci stvoriti okruženje povjerenja i lojalnosti, detektor laži ti nikako ne može u tome pomoći. Usput rečeno, znanstvenici i njihove udruge ne smatraju detektore laži pouzdanim i valjanim instrumentima.


Lojalnost je povjerenje
Povjerenje je prvi i daleko najvažniji uvjet za uspostavljanje i održavanje dobrih međuljudskih odnosa. Bez povjerenja nema lojalnosti, dakle, nema nikakvih  odnosa. To vrijedi u privatnom životu, u kojemu čvrsta veza između dva partnera, ili prijatelja, može postojati samo ako se izgradi na Povjerenje je “ljepilo” koje spaja društvo i regije. vrijednostima kao što su povjerenje, poštenje, otvoreni razgovori i promjena. Ako su u osnovi ove vrijednosti, u odnosu može doći do neslaganja i diskusija a da pritom ne bude straha za postojanost samog odnosa. Ah… biste li vi uporabili detektor laži prije negoli se obvežete u privatnom odnosu?

Ovo jednako tako vrijedi za odnose na poslu između uprave i djelatnika. Naravno da je uprava najodgovornija za stvaranje lojalnost i povjerenja u tvrtci, između uprave i zaposlenika! No povjerenje je u osnovi odnosa i između vaše tvrtke i dobavljača i klijenata. Ako dobavljači ili klijenti ne vjeruju vašoj tvrtci ili vašim ljudima, istog ćete ih trena izgubiti.

Organizacije niskog povjerenja
Organizacije u kojima je povjerenje (pre)nisko imaju neke zajedničke značajke što se tiče međuljudskih odnosa u samoj tvrtci, rezultata i produktivnosti: ••Suvišnost: zaposlenici lako dobiju otkaz jer ih uprava doživljava kao prijetnju. Ne zato što loše obavljaju posao, već zato što su npr. prepametni, imaju više iskustva no njihovi rukovoditelji, su previše otvoreni kada predlažu mjere poboljšanja, itd.
••Birokratizacija: procedure i pravila upravljaju poslom, a ne komunikacija i interakcija između uprave i djelatnika. Profesor John Whitney (Columbia Business School) kaže: ‘Za sve treba više vremena ako ne vjerujete ljudima oko sebe; nepovjerenje dvostruko poskupljuje vaše poslovanje.’ 

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 120

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_120_low_20.pdf154.49 KB
PDF icon ps_120_low_21.pdf104.93 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox